tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Προσκλητήρια” από τράπεζες για “κούρεμα” οφειλών

Θα κληθούν για γενναίες ρυθμίσεις καταναλωτικών- στεγαστικών δανείων όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη

Με συντονισμένες κινήσεις, οι συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να αποστείλουν επιστολές- προσκλήσεις σε περίπου 180.000 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν αιτηθεί προστασίας με τις διαδικασίες του νόμου Κατσέλη και περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η πρόταση των τραπεζών αφορά σε "κούρεμα" ως 90% σε οφειλές ως 50.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια- πιστωτικές κάρτες κάρτες και 45- 50% σε οφειλές από στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δανειολήπτες να παραιτηθούν από την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Παραδείγματος χάριν, για οφειλή 10.000 ευρώ από κάρτα, ο δανειολήπτης καλείται να εξοφλήσει 1.000- 1.500 ευρώ και μάλιστα σε δόσεις, όπερ σημαίνει "κούρεμα" 85-90%. Αντιστοίχως, για οφειλή από στεγαστικό δάνειο 250.000 ευρώ, ο δανειολήπτης καλείται να πληρώσει το 80% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου, που υπολογίζεται σε 160.000 ευρώ. Δηλαδή καλείται να εξοφλήσει 128.000 ευρώ. Το υπόλοιπο "παγώνει" σε πρώτη φάση και στη συνέχεια διαγράφεται, κάτι που σημαίνει ότι το "κούρεμα" φτάνει στο 49% της αρχικής οφειλής.

Δικηγόροι καλούν τους πελάτες τους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, χωρίς να είναι αρνητικοί, καθώς σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το ρίσκο μιας κακής δικαστικής απόφασης, που τελικά θα αποφέρει στο δανειολήπτη μικρότερα οφέλη από τις ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες. 

Τι είναι αυτό που "φρενάρει" τους οφειλέτες; Οι δανειολήπτες δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη έως ότου βγει η δικαστική απόφαση, δηλαδή για χρονικό διάστημα ως και δέκα χρόνια. Αν, όμως, αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως να καταβάλουν τις συμφωνημένες δόσεις.