tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πρόστιμα στις εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε το Π.Δ. που ενισχύει τον ΟΠΙ και προβλέπει διοικητικά πρόστιμα στις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε το Π.Δ. που ενισχύει τον ΟΠΙ και προβλέπει διοικητικά πρόστιμα στις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων

 

Στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου είσπραξης και διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, αναφέρεται σε απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Νικόλαου Ξυδάκη, που απέσπασε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης μετά τις επίμονες ερωτήσεις με άλλους 16 Βουλευτές της Ν.Δ.. Όπως επισημαίνει στην απάντησή του ο κ. Ν. Ξυδάκης πρόσφατα εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε το σχετικό Π.Δ. που αναμένεται να ενισχύσει το εποπτικό ρόλο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και του Υπουργείου Πολιτισμού στην λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, ενώ αναμένεται σύντομα το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της προσφάτως ψηφισθείσας Οδηγίας 2014/23/ΕΕ, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τον ΟΠΙ και προσφέροντάς του όλες τις δυνατότητες εποπτείας, ελέγχου και κυρώσεων.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού. Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (A' 71/3.7.2015) το υπ' αριθμ. 42 Προεδρικό Διάταγμα για την επιβολή διοικητικού προστίμου σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ή/και προστασίας κατ' εξουσιοδότηση του αρ. 54 παρ. 6 του νόμου 2121/1993. Σύμφωνα με την παρ. 2 του ως άνω Προεδρικού Διατάγματος σε περίπτωση σοβαρής παράβασης ή επανειλημμένων παραβάσεων από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης των διατάξεων του νόμου 2121/1993 ή του Κανονισμού του που έχει συνταχθεί σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ.4 του νόμου 2121/1993, ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να επιβάλλει σε αυτόν διοικητικό πρόστιμό με απόφασή του που εκδίδεται μετά από αιτιολογημένη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Η εφαρμογή των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 42/2015 αναμένεται να  ενισχύσει σημαντικά τον εποπτικό ρόλο που οφείλει να ασκεί o ΟΠΙ και το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στην λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης.»

 

Επιπλέον επισημαίνεται «ότι έχει δρομολογηθεί η ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συλλογική διαχείριση που ψηφίσθηκε πρόσφατα και την οποία πρέπει η χώρα μας να ενσωματώσει έως τον Απρίλιο του 2016 (Οδηγία 2014/26/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων  καθώς και τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά). Στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της Οδηγίας αυτής, θα ενδυναμωθεί ο ρόλος του ΟΠΙ και θα του προσφερθούν όλες οι δυνατότητες εποπτείας, ελέγχου και κυρώσεων σε συνεργασία με τον Υπουργό Πολιτισμού. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού και το φθινόπωρο να αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση ώστε να προχωρήσει η νομοπαρασκευαστική διαδικασία.».

 

 

Π.Δ. 42/15 (ΦΕΚ 71 Α/3-7-15): Διοικητικό Πρόστιμο σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ή/και προστασίας.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις: α) του άρθρου 54 παράγραφοι 5 και 6 του Ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πο­λιτιστικά θέματα» (Α΄ 25),

β) του Π.δ. 104/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Πολιτι­σμού και Αθλητισμού» (Α΄ 171),

γ) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, όπως κωδικο­ποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.δ. 63/2005 (Α΄ 98),

δ) του άρθρου 4 του Π.δ. 24/2015 «Σύσταση και μετονο­μασία Υπουργείων, μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (Α΄ 20),

ε) του Π.δ. 25/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 21),

στ) της αριθμ. Υ98/20-2-2015 απόφασης του Πρωθυ­πουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Νι­κόλαο Ξυδάκη» (Β΄ 299).

2.  Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προ­ϋπολογισμού.

3.  Την αριθμ. 35/2015 Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από πρόταση του Αναπληρω­τή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίζουμε:

 

Άρθρο 1

Σκοπός

 

Με το παρόν διάταγμα καθορίζονται τα όργανα ελέγ­χου και η διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ή/και προ­στασίας σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 5 και 6 του νόμου 2121/1993 και αναπροσαρμόζεται το ύψος του προβλεπομένου στις ανωτέρω διατάξεις προστίμου.

 

Άρθρο 2

Επιβολή Διοικητικού Προστίμου

 

1. Σε περίπτωση σοβαρής παράβασης ή επανειλημμέ­νων παραβάσεων από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ή/και προστασίας των διατάξεων του Ν. 2121/1993 ή του Κανονισμού του, που έχει συνταχθεί σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 4 του Ν. 2121/1993, μπορεί να επιβάλλεται σε αυτόν διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου ανεξαρτήτως άλλων κυρώσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία. 2. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά την τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 3 του παρόντος. Το ύψος του προστίμου κυμαίνεται από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ. Για τον καθορισμό του επιβλητέου σε κάθε περί­πτωση προστίμου λαμβάνονται υπόψη ιδίως η σοβαρό­τητα και η βαρύτητα της παράβασης, η διάρκειά της, εάν έχει προηγηθεί σχετική σύσταση από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) προς τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ή/και προστασίας για την ίδια παράβαση, η τυχόν επανάληψη της παράβασης, η τυχόν τέλεση άλλης παράβασης στο παρελθόν, οι δαπάνες ελέγχου για τη διαπίστωση της παράβασης καθώς και η οικονομική κατάσταση του ελεγχόμενου οργανισμού.

 

 

Άρθρο 3

Διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου

 

1.  Η υπουργική απόφαση επιβολής του διοικητικού προστίμου εκδίδεται μετά από αιτιολογημένη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Ι. Για τη διαπίστωση της παράβασης διενεργείται έρευνα από τον Ο.Π.Ι. είτε κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων είτε αυτεπαγγέλτως.

2.  Μετά την ολοκλήρωση της κατά την προηγούμε­νη παράγραφο έρευνας, ο εμπλεκόμενος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ή/και προστασίας ενημερώνεται εγγράφως από τον Ο.Π.Ι. για την αποδιδόμενη σε βά­ρος του παράβαση και καλείται να εκθέσει εγγράφως τις απόψεις του στον Ο.Π.Ι., εντός προθεσμίας που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε ημερολογιακών ημερών ούτε να υπερβαίνει τις τριάντα ημερολογιακές ημέρες, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξε­ων του άρθρου 6 του Ν. 2690/1999, όπως κάθε φορά ισχύουν.

3.  Η έρευνα του Ο.Π.Ι. μπορεί να περιλαμβάνει και έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές, ο οποίος διατάσσεται από τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 54 του Ν. 2121/1993. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατά τη διάρ­κεια της έρευνας από τον Ο.Π.Ι. ή/και του ελέγχου από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ή/και προστασίας υποχρεούται να θέσει στη διάθεση του Ο.Π.Ι. ή/και των ορκωτών ελεγκτών-λογι-στών αμελλητί οποιοδήποτε στοιχείο κριθεί απαραίτητο από τον Ο.Π.Ι. ή/και τους ελεγκτές.

4. O Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευ­μάτων, μετά την υποβολή της αιτιολογημένης γνώμης του Ο.Π.Ι. μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στην περίπτωση διαπίστωσης σοβαρής παράβασης ή επανειλημμένων παραβάσεων αφού προηγουμένως απευθύνει στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ή/και προστασίας έγγραφη προειδοποίηση, τάσσοντάς του προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημερο­λογιακές ημέρες, για την άρση της αποδιδόμενης σε βάρος του παράβασης. Σε περίπτωση που ο οργανισμός δεν συμμορφωθεί με την προειδοποίηση εντός της τα­χθείσας προθεσμίας, ο Υπουργός επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο μετά από σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Ι. που διαπιστώνει τη μη συμμόρ­φωση.

 

Άρθρο 4

Είσπραξη Διοικητικού Προστίμου

Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου του άρ­θρου 2 του παρόντος επιδίδεται στον οργανισμό συλλο­γικής διαχείρισης ή/και προστασίας και αποτελεί εκτε­λεστό τίτλο βάσει του οποίου το πρόστιμο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει κάθε φορά.

 

Άρθρο 5

Έναρξη Ισχύος

 

Η ισχύς του παρόντος Π.δ. αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Στον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμά­των αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του πα­ρόντος διατάγματος.

 

 

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2015