13/05/2017 | 01:00
Πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για την ασφάλεια στην Αθήνα
Πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για την ασφάλεια στην Αθήνα

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (11.05.2017)

 

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Γνωρίζετε, ότι η προσπάθειά μας για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Αθήνας, την αναβάθμιση της λειτουργίας της πόλης, τη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και την αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της πρωτεύουσας, είναι καθημερινή και συστηματική.

 

Η προσπάθεια αυτή διεξάγεται κάτω από ασφυκτικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Με 60% λιγότερους πόρους σε σχέση με το 2010, και έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας που εκτείνεται πλέον σε 26.000 συμπολίτες μας σε όλη την Αθήνα.

 

Η Αθήνα στην πιο βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση στέκεται όρθια. Και δεν κατορθώνει απλώς να επιβιώσει: η Αθήνα τουριστικά απογειώνεται. Εν τούτοις τα μεγάλα ζητήματα λειτουργίας της παραμένουν άλυτα.

 

Ως δημοτική αρχή πολύ συχνά υπερβαίνουμε τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές μας. Ακόμη και σε νομοθετικό επίπεδο, δίνουμε έτοιμη τροφή στην κεντρική διοίκηση. Όχι μόνο τώρα. Από την πρώτη μέρα της πρώτης μας θητείας.

 

Να σας θυμίσω την πλήρη νομοθετική μας πρόταση για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων; Την πρότασή μας για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα; Την πλήρη νομοθετική πρόταση για τη λειτουργία των οίκων ανοχής; Την πρόταση για την ασφαλή λειτουργία των θεατρικών χώρων. Αν έχει ανοίξει σήμερα ο δρόμος για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, έχει ανοίξει λόγω της δικής μας νομοθετικής πρότασης, που παρουσιάσαμε με τόλμη, λίγο πριν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.  

 

Οι κυβερνήσεις δεν υποδέχθηκαν με την ανάλογη πολιτική προθυμία και δεν έδειξαν την ανάλογη τόλμη στις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Η καθεμία για τους λόγους της.  

 

Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η πολυνομία, ειδικά στην περίπτωση της Αθήνας, δημιουργεί εικόνα χάους. Και έπονται, χωρίς να είναι απολύτως ασύνδετες, η έξαρση της εγκληματικότητας, με αιχμή τη διακίνηση και δημόσια χρήση ναρκωτικών, το παραεμπόριο, τις κλοπές και την πορνεία.

 

Το θέμα το έθεσα στη συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό, ενώ είχαν προηγηθεί συναντήσεις μου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την κυρία Γεννηματά, τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τον κ. Κουτσούμπα, τον επικεφαλής του Ποταμιού, τον κ. Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς τον κ. Θεοχαρόπουλο.

 

Δεν μείναμε εκεί: Γνωρίζετε ότι, για τα θέματα λειτουργίας και ασφάλειας της πόλης, συγκάλεσα ευρεία ανοιχτή σύσκεψη με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας.

 

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τόνισαν την υποχώρηση του αισθήματος ασφάλειας στην πόλη, δίνοντας έμφαση στο μετακινούμενο από δρόμο σε δρόμο εμπόριο ναρκωτικών, καθώς και στην έξαρση των κλοπών και των διαρρήξεων.

 

Εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Γεωπονικού, ζήτησαν συνολικό σχέδιο αναβάθμισης των περιοχών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία έκαναν λόγο για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αστυνόμευση στην πόλη.

 

Πολλές φορές νιώθουμε ότι απέναντί μας δεν έχουμε συνομιλητή. Τόσο για τη δημόσια χρήση ναρκωτικών όσο και για τον άστεγο πληθυσμό, τα αρμόδια υπουργεία είναι άφαντα.

 

Τα συμπεράσματα της σύσκεψης με τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς τα παρουσίασα την επόμενη ημέρα σε κοινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων –πλην βεβαίως της Χρυσής Αυγής– εδώ στο Δημαρχείο της Αθήνας.

 

Στη σύσκεψη, συμμετείχε εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργού του κ. Τόσκα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.  

 

Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων μου δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθώ διεξοδικά στην έξαρση της διακίνησης και δημόσιας χρήσης ναρκωτικών στον πεζόδρομο της Μασσαλίας, τη Βαρβάκειο, το Πεδίον του Άρεως και αλλού, την αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας (τις κλοπές, τις ληστείες και διαρρήξεις και την πορνεία σε σημεία του κέντρου της Αθήνας), καθώς και την εγκατάλειψη της περιοχής των Εξαρχείων.

 

Κατά τη σύσκεψη κοινός τόπος ήταν ότι χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και ασφάλειας και χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις που θα λύσουν τα χέρια της Αυτοδιοίκησης, η κατάσταση στην πόλη θα επιδεινώνεται.

 

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν επίσης ότι για τα ζητήματα της πρωτεύουσας πρέπει να ενημερώσω τη Βουλή και ήδη έχω πληροφορηθεί ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει υποβάλλει αίτημα ειδικής συνεδρίασης για τα ζητήματα της Αθήνας, στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοικητικής, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία θα παραστώ και θα μιλήσω».

 

 

ΣΒ

Tags: Εμπόριο, Επαγγελματικά Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1323 φορές

Σχετικές Ειδήσεις