10/09/2018 | 14:00
Ψηλά στον Τύπο οι απόψεις του Προέδρου του ΕΕΑ για τη ΔΕΘ
Ψηλά στον Τύπο οι απόψεις του Προέδρου του ΕΕΑ για τη ΔΕΘ

Οι απόψεις του ΕΕΑ όπως εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στις εφημερίδες "Πρώτο Θέμα" και "Real News" της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 2018 σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την προβολή που πρέπει να έχει η επιχειρηματικότητα και την ανάγκη περιορισμού των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Ειδικότερα, στις δηλώσεις του ο κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

"Πρώτο θέμα"

 

Η ΔΕΘ πρέπει να εστιάζει στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και όχι στην πολιτική όξυνση. Το οξύμωρο είναι ότι, αντί να ετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους επιχειρήσεις, επιμελητήρια και παραγωγικοί φορείς, βλέπουμε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα τα κομματικά επιτελεία! Δηλαδή, αντί να είναι μια γιορτή της επιχειρηματικότητας, όπως ήταν και ο αρχικός στόχος της ΔΕΘ από τότε που καθιερώθηκε ως θεσμός, μας προέκυψε ως ένα ακόμη πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης!

 

Πολλά χρόνια τώρα τη μερίδα του  λέοντος του ενδιαφέρον τη μονοπωλούν οι πολιτικές εντάσεις, η παροχολογία, οι δημόσιες σχέσεις κομμάτων και πολιτικών. Ουσιαστικά ο θεσμός λειτουργεί ως αφορμή για να περάσουν τα κόμματα τις θέσεις τους. Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το έργο της και  επιδιώκει να αυξήσει τους ψηφοφόρους της μέσω των παροχών που ανακοινώνει και η αντιπολίτευση ασκεί τη συνήθη κριτική.

 

Πού είναι άραγε η επιχειρηματικότητα μέσα σε όλο αυτό το "πανηγυράκι";

 

Πόσα χρόνια έχουμε να ακούσουμε για επιχειρηματικές συμφωνίες ή για ουσιαστική προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων; Το ενδιαφέρον όλων έχει μετατοπιστεί στο τι ανακοίνωσε ο εκάστοτε πρωθυπουργός και στο τι θα κάνει η αντιπολίτευση όταν γίνει κυβέρνηση. Δηλαδή έχει χαθεί προ πολλού ο αρχικός στόχος και συνεχίζουμε να αναλωνόμαστε σε θέματα που λίγη σχέση έχουν με το επιχειρηματικό γίγνεσθαι!

 

 

"Real News"

 

«Χωρίς ευρύτερη συναίνεση δεν πάμε πουθενά»

 

Η χώρα έχει άμεση ανάγκη για ένα Εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, ειδικά αυτή την κρίσιμη ώρα που έστω και τυπικά βγήκαμε από τα μνημόνια. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, καθώς μόνον έτσι θα επιτευχθεί η σταθερότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.

 

Θα ήταν ευχής έργο από τη φετινή ΔΕΘ να σταματήσουν οι κομματικές αντιπαραθέσεις και να εφαρμοστεί, επιτέλους, ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με διάθεση απονομής δικαιοσύνης ώστε να «ανασάνουν» οι περισσότερο πληγέντες αυτά τα χρόνια της κρίσης και που ανήκουν κυρίως στο χώρο των μικρομεσαίων. Με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις. Με ξεκάθαρο προσανατολισμό πολιτικών που θα είναι φιλικότερες προς την επιχειρηματικότητα. Με στόχευση στην προσέλκυση επενδύσεων. Με λήψη των κατάλληλων πολιτικών αποφάσεων για την καταπολέμηση χρόνιων παθογενειών όπως φοροδιαφυγή, παραεμπόριο και λαθρεμπόριο. Και κυρίως αυτή η ΔΕΘ να αποτελέσει την έναρξη ευρύτερων συνεργασιών ελληνικών επιχειρήσεων με αντίστοιχες από την Αμερική, η οποία και είναι η τιμώμενη χώρα. Ας ακούσουμε επιτέλους και θετικά νέα για την επιχειρηματικότητα, με λιγότερες πολιτικές διενέξεις και οξύνσεις.

 

 

 

Β

 

 

 

Tags: Επιχειρηματικότητα, Οικονομία, Πρόεδρος ΕΕΑ Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1196 φορές

Σχετικές Ειδήσεις