tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας στον τουρισμό

Ο τουρισμός είναι ο τομέας που δημιουργεί τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας

Ο τουρισμός είναι ο τομέας που δημιουργεί τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Αυτό εξάγεται από τα στοιχεία  του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη και σχετική ανάλυση που δημοσίευσε η Καθημερινή.

 

Όπως είναι γνωστό τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 100.246 νέες θέσεις εργασίας. Το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων, αν και αφορά προσωρινές θέσεις εργασίας, λόγω της εποχικότητας του κλάδου, είχε ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί η υψηλότερη επίδοση των 18 τελευταίων ετών, ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά τον μήνα Απρίλιο, με τους παράγοντες της αγοράς να προεξοφλούν μια καλή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα.

 

Σε επίπεδο κλάδου, στην πεντάδα που δημιουργεί θέσεις εργασίας, βρίσκονται τα καταλύματα, και μάλιστα πρώτα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο που είναι οι υπηρεσίες εστίασης. Συγκεκριμένα, στον κλάδο των καταλυμάτων δημιουργήθηκαν 52.609 νέες θέσεις εργασίας, στις υπηρεσίες εστίασης 23.218 νέες θέσεις, στο λιανικό εμπόριο 4.879, στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία ταξιδίων κ.α. 2.997 νέες θέσεις εργασίας και στις δραστηριότητες ενοικίασης 1.781 θέσεις.

 

Αντίστοιχα, στη λίστα με τα επαγγέλματα που καταγράφεται η μεγαλύτερη κινητικότητα βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι ειδικότητες του τουρισμού, όπως σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν (+24.029 θέσεις εργασίας) και ακολουθούν μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων (+15.052 θέσεις) και οι καμαριέρες σε ξενοδοχεία (+11.226 θέσεις).

 

Πρωταθλήτρια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το πρώτο 4μηνο του έτους αναδεικνύεται πανελλαδικά η Ρόδος, με 18.518 νέες θέσεις εργασίας και ακολουθούν το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κως, η Αν. Αττική, η Μύκονος. Αντίστοιχα, ανά περιφέρεια διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στο Νότιο Αιγαίο (+ 33.679 θέσεις) και έπονται η Κρήτη (+ 25.977) και τα Ιόνια νησιά (+11.797), όλοι τουριστικοί προορισμοί.

 

 

Πηγή: Καθημερινή, της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

 

 

 

ΑΣΒ