21/08/2017 | 11:00
Σε αναζήτηση νέου τύπου επιχειρήσεων, που θα στηρίξουν την ανάπτυξη
Σε αναζήτηση νέου τύπου επιχειρήσεων, που θα στηρίξουν την ανάπτυξη

Κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ΜμΕ. Τονίζουν πως η κατάσταση είναι δυσκολότερη απ'ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2015

 

Ρεπορτάζ του περιοδικού «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ», Αυγούστου 2017

 

Τις δυσκολότερες στιγμές από την έναρξη της κρίσης βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας (ΜμΕ). Η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στη χειρότερη φάση από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά και δίνει μάχη για να κρατηθεί όρθια, μέχρι να φανεί... φως στο τούνελ.

 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στην Οικονομική, το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν το χειρότερο των τελευταίων χρόνων, ακόμη και από το πρώτο μισό του 2015, όταν η χώρα έφθασε ένα βήμα πριν από το χείλος της καταστροφής.

 

Η κατάσταση ωστόσο δεν άλλαξε ούτε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, η αγορά είναι παγωμένη, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία με την απαραίτητη ρευστότητα.

 

Χιλιάδες επαγγελματίες -όσοι δεν έχουν κλείσει- έχουν συσσωρεύσει υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο, την εφορία τα ασφαλιστικά ταμεία τους προμηθευτές αλλά και τους πιστωτές τους (τράπεζες επιχειρήσεις), στα οποία μετά βίας αντεπεξέρχονται.

 

Η όποιαανακούφιση προσφέρουν είναι στιγμιαία και  εξανεμίζεται «από τις πρακτικές της υψηλής φορολόγησης και των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών».

 

Κύμα κατασχέσεων Τελευταία, οι ΜμΕ έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη έναν θανάσιμο κίνδυνο: τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίες αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς

 

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή φεύγουν από τις τράπεζες σε καθημερινή βάση περισσότερα από 5.000 κατασχετήρια (1300 κατασχετήρια ανά τράπεζα). «Η κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού στην παρούσα φάση ισοδυναμεί με κλείσιμο για πολλές επιχειρήσεις».

 

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου προειδοποιεί ότι οι κατασχέσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και για την εγκατάσταση (POS) καθώς πολλοί επαγγελματίες που φοβούνται πως θα κατασχεθεί ο λογαριασμός τους, δύσκολα θα εγκαταστήσουν τερματικά για τις συναλλαγές με κάρτες! Παρότι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει που 250.000 ΜμΕ και πολλοί πιστεύω πως έχουμε πιάσει πάτο, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε ένα νέο κύμα λουκέτων...

 

 

 

ΣΒ

Tags: Οικονομική κρίση, Πρόεδρος ΕΕΑ Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1248 φορές

Σχετικές Ειδήσεις