tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σε ποιές περιοχές παραμένουν κακοκαιρία και προβλήματα

Δεν είναι λίγες οι περιοχές της χώρας, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κακοκαιρία.

Δεν είναι λίγες οι περιοχές της χώρας, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κακοκαιρία.

Λάρισα

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ), όλο και δυσκολεύει η κατάσταση στο νομό της Λάρισας από τον χιονιά, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η χιονόπτωση, ενώ υπάρχουν περιοχές και κυρίως ορεινά χωριά που η μετάβαση είναι σχεδόν αδύνατη.

Χαρακτηριστικό είναι το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο χωριό Σκλήθρο της περιοχής της Αγιάς, στο οποίο και επιχειρείται με πολλές δυσκολίες το άνοιγμα του δρόμου από εκχιονιστικά μηχανήματα.

Σημειώνεται πως σε όλο το νομό η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει. «Μόλις περνάει το εκχιονιστικό μηχάνημα, ακριβώς μετά από 10 λεπτά το χιόνι καλύπτει όλο το δρόμο. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και το χιόνι είναι ασταμάτητο» δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιπεριφεριάρχης Π.Ε Λάρισας, Δημήτρης Παπαδημόπουλος.

Αχαΐα 

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και έντονες βροχοπτώσεις στα πεδινά συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην Δυτική Ελλάδα, χωρίς όμως να έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στην Αχαΐα χιονίζει στα ορεινά, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης, στο ύψος της περιοχής Τριπόταμα. Αμέσως επενέβησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και άνοιξαν το δρόμο, ενώ επιχειρούν συνεχώς, από την περιοχή Παγκράτι της Αχαΐας, έως και την Λαμπεία στην Ηλεία, ενώ αλυσίδες χρειάζονται όσα οχήματα κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο.

Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων στη Σκόπελο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης δύο ατόμων στην Σκόπελο από την Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου, Χρήστο Βασιλούδη.

Το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας κατευθύνεται αυτήν την ώρα στο νησί για τον απεγκλωβισμό των δύο ανθρώπων, μετά το στίγμα που κατάφεραν να δώσουν, αφού βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή Πευκιά, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 2,5 μέτρα.

Η κινητοποίηση του μηχανισμού διάσωσης του δήμου Σκοπέλου και με το συντονισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον εντοπισμό και την ασφαλή μεταφορά τους με το ελικόπτερο στο λιμάνι του νησιού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ήπειρος και Θεσπρωτία

Μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους, εξακολουθούν να δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, καθώς συνεχίζεται η χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της Ηπείρου. Στην πόλη των Ιωαννίνων αυτή την ώρα το χιόνι αγγίζει τους 50 πόντους, ενώ σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος συνιστά στους καταστηματάρχες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους (κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια).

Τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ έχουν διακοπεί από τα ξημερώματα, ενώ αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Αστυνομίας, η κίνηση των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, πρέπει να γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό και τις εθνικές οδούς σε φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

Αποκλεισμένα μέχρι στιγμής, είναι χωριά της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία, καθώς και εκείνα τα οποία βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας -Ιωαννίνων, από το 10ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Οι δρόμοι που οδηγούν από την παλιά εθνική οδό, προς τα χωριά Δράμεση, Κορύτιανη, Μενίνα έχουν πολύ χιόνι, ενώ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Βασίλης Φάτσιος, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί συνάδελφοί του δεν μπορούν να πλησιάσουν στα μαντριά τους. Επίσης προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο των Φιλιατών, ενώ πριν από λίγο έγινε απεγκλωβισμός 15 αυτοκινήτων στο δρόμο Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς στη θέση Γωνιά.

Φθιώτιδα

Ιδιαίτερα προβλήματα έχει δημιουργήσει ένταση της χιονόπτωσης και στο εθνικό δίκτυο στη Φθιώτιδα την τελευταία ώρα.

Ήδη μέχρι στιγμής από το 185 χλμ. στο ύψος των Καμένων Βούρλων έως το 240 χλμ. στο ύψος των Ραχών της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας Θεσσαλονίκης, τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβάινουν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει ασταμάτητα με συνέπεια η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας πριν από λίγο να αποφασίσει ότι στην εν λόγω διαδρομή η κίνηση θα γίνεται μόνο με αλυσίδες και για όλα τα οχήματα.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας δηλαδή και προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα εκδόθηκε νέα απαγόρευση στην κυκλοφορία και των λεωφορείων αλλά και των υπολοίπων βαρέων οχημάτων.

Μετ΄εμποδίων τα δρομολόγια των λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη

Σε 165, εκ των οποίων 55 με αντιολισθητικές αλυσίδες, ανέρχεται ο αριθμός των αστικών λεωφορείων που κυκλοφορούν αυτή την ώρα στον νομό Θεσσαλονίκης, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, επαναλαμβάνοντας ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.

Τόνισε ότι όλοι στον Οργανισμό βρίσκονται επί ποδός και ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών γίνονται και οι απαραίτητες αναπροσαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν επιλέξει να μετακινηθούν χρησιμοποιώντας τα αστικά λεωφορεία, θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με «υπομονή», αφού ο καιρός είναι αυτός που καθορίζει το τι μέλλει γενέσθαι.

Ανατολική Μακεδονία

Αυτοψία στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από χθες το βράδυ, πραγματοποιεί από το πρωί ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί από κοντά η κατάσταση και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν τα τελευταία τρία 24ωρα την περιοχή.

Από νωρίς το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας έχουν πληγεί από νέα έντονη χιονόπτωση -ίσως την ισχυρότερη των τελευταίων ωρών- με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ