tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σημαντικές εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των ποντίων – βίντεο

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Γρέντζελος

Μεγάλες εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα στις 19 και 20 Μαΐου 2018.

 

Γιώργος Βαρυθυμιάδης, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Νίκος Γρέντζελος

 

Στις εκδηλώσεις, στην Αθήνα, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Γρέντζελος.

 

Την Κυριακή 20 Μαΐου το πρωί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε, παρουσία ποντιακών οργανώσεων, επίσημη έπαρση της εθνικής σημαίας.

 

 

Στις 12:00 τελέστηκε,  απουσία πλήθους κόσμου και επισήμων από την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο, στην Μητρόπολη Αθηνών επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε η Περιφέρεια Αττικης.

 

 

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Ο κ. Βαρυθυμιάδης ανέπτυξε εν συντομία το ιστορικό της γενοκτονίας που ήταν μέρος μιας γενικότερης πολιτικής εθνοκάθαρσης της τουρκικής εξουσίας προς άλλους λαούς όπως οι Έλληνας, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, μια τακτική που συνεχίζεται και σήμερα.

 

 

 

Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων στη Μητρόπολη οι παραβρεθέντες έκαναν πορεία με τα λάβαρα και τις σημαίες προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνου.

 

 

Το Σάββατο 19 Μαΐου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 19:00, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου θα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πλέον αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, με τους δύο εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι τη στολή του Πόντιου αντάρτη.

 

 

Ακολούθησε η ομιλία του Φάνη Μαλκίδη (δρ του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών), επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, πορεία προς την Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας και επίδοση Ψηφίσματος.

 

 

Παρατράγουδα στη Θεσσαλονίκη.

 

Ακραία στοιχεία αμαύρωσαν την εκδήλωση των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη.  

 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που επισκέφτηκε τον χώρο της εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε το Σάββατο 19 Μαΐου, άγρια επίθεση από ομάδα ατόμων ξένα προς την ηθική και την ιστορία των Ποντίων, προκαλώντας σοκ στους πολίτες και στον πολιτικό κόσμο.

Αρχικά κάποιοι εξύβρισαν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αλλά γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε και τον έσπρωξαν, τον κλώτσησαν, ενώ κάποια στιγμή ο κ. Μπουτάρης έπεσε κάτω.

Ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε σοκ και αποτροπιασμό για την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είτε με δηλώσεις, είτε με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Πρωθυπουργός κ, Α. Τσίπρας απέδωσε τις επιθέσεις σε ακροδεξιά στοιχεία που παρεισέφρησαν στη συγκέντρωση των Ποντίων.

Μετά από ενέργειες της Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν  την Κυριακή δύο άντρες. Αργότερα, το βράδυ της ίδια ημέρας ακολούθησαν άλλες τρεις προσαγωγές.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

 

 

 

 

ΑΣΒ