tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup

Συνεδριάζουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης και στο «τραπέζι» είναι το θέμα της εκταμίευσης της δόσης αλλά και αυτό του χρέους.

Συνεδριάζουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης και στο «τραπέζι» είναι το θέμα της εκταμίευσης της δόσης αλλά και αυτό του χρέους.

Όλα δείχνουν ότι σήμερα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση δόσης 11 δισ. ευρώ.

 

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 7,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους έως και τον Νοέμβριο και 3,8 δισ. ευρώ -ενδεχομένως με σταδιακή εκταμίευση στη βάση πληρωμών- για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Το ελληνικό ζήτημα φεύγει επί του παρόντος από το προσκήνιο, αφήνοντας χώρο και χρόνο στην Ευρώπη να διαχειριστεί τα υπόλοιπα πολλά προβλήματά της, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όταν αναμένεται να αρχίσει η νέα αξιολόγηση.

 

Πολύ πιο πολύπλοκο είναι το θέμα του χρέους. Θεωρείται πολύ δύσκολο, παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ, να υπάρξει κάτι παραπάνω από πολιτική συμφωνία για άμεση ανάληψη δράσης. Η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ μέσα στο παιχνίδι, αλλά δεν θέλει καν να σκέφτεται τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει το Ταμείο για να επιβιβαστεί στο άρμα του τρίτου Μνημονίου.

 

Οι διαφορές φάνηκαν και στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του EwG, μετά την οποία παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

 

Πηγή : www.euro2day.gr