tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σκληρά μέτρα προβλέπει το φορολογικό

συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου και τις περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις να ξεκινούν από μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις

Με πρώτο βήμα τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου και τις περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις να ξεκινούν από μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που αντιστοιχούν σε αποδοχές της τάξης των 649 ευρώ το μήνα, κλιμακώνεται η φορολογία  με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Πρόκειται μόνο για το σκέλος της φορολογίας από την πλευρά της άμεσης φορολογίας. Αυτή, με τη σειρά της, θα βρει τη συνέχειά της με νέους φόρους πάνω στην κατανάλωση, μέσω των οποίων φορτώνουν νέα βάρη σε όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά, επί της ουσίας από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

 

Η απόδοση των νέων μέτρων για το κρατικό ταμείο φτάνει στα 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και είναι ισόποσα μοιρασμένη (από 1,8 δισ.) σε άμεσους και έμμεσους φόρους και άλλα χαράτσια, ενώ βέβαια αποτελεί τμήμα της αντιλαϊκής επίθεσης σε συνέχεια των μέτρων που προηγήθηκαν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων αλλά και ενόψει της επόμενης φουρνιάς που θα ακολουθήσει, είτε σε περίπτωση «επιτυχίας» των αντιλαϊκών μέτρων είτε και σε περίπτωση «αποκλίσεων» ή άλλων «αστοχιών».

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει ήδη προχωρήσει και εφαρμόζει μέτρα, όπως η προηγούμενη διόγκωση των συντελεστών ΦΠΑ (αποφέρει στο κρατικό ταμείο 1,3 δισ. το χρόνο), η συρρίκνωση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, η αύξηση της παρακράτησης φόρου και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες και σειρά από άλλα τέτοια μέτρα. Ηδη, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 έχουν προβλεφτεί παρεμβάσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ και έπεται η συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, τόσο στο έδαφος του τρίτου μνημονίου όσο και πέραν αυτού, με στόχο τη μόνιμη «παραγωγή» πρωτογενών πλεονασμάτων, τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ και μάλιστα σε μακροπρόθεσμη περίοδο.

 

 

 

Σύμφωνα με τις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

 

1) Καθιερώνεται ενιαία κλίμακα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες), που διαμορφώνεται ως εξής:

22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

 

Το έμμεσο αφορολόγητο όριο στη νέα κλίμακα μειώνεται από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, καθώς η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ.

 

Να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο δεν εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες. Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμενοι που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με «δελτίο παροχής υπηρεσιών» (τα γνωστά «μπλοκάκια») στερούνται ακόμη – ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο. Παράλληλα, το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων επιβαρύνεται και από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που έρχονται να κουμπώσουν με τις φορολογικές διατάξεις. Σε περίπτωση εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και από «μπλοκάκι», το εισόδημα αθροίζεται και ο φόρος υπολογίζεται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά η έκπτωση φόρου των έως 2.000 ευρώ υπολογίζεται μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που αφορά τους μισθούς.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 μέχρι 9.550 ευρώ, οι οποίοι έως τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα, οι επιβαρύνσεις, μέσω της φορολογικής κλίμακας, ακουμπάνε όλα τα εισοδήματα ΑΠΟ 9.090 ευρώ μέχρι 25.000 ευρώ.

 

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα νιώσουν τις μειώσεις στην τσέπη τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

2) Με τη νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα ισχύουν συντελεστές φόρου που θα επιβάλλονται κλιμακωτά ως εξής:

— 2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 μέχρι τα 20.000 ευρώ

— 5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 μέχρι 30.000 ευρώ

— 6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 μέχρι 40.000 ευρώ κ.ο.κ.

Ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις επίσης θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους.

 

Η νέα φορολογική κλίμακα, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

 

Για παράδειγμα, η επιβάρυνση στα εισοδήματα από 10.000 μέχρι 12.000 ευρώ διαμορφώνεται στα 100 ευρώ.

 

Μειώσεις φόρου προβλέπονται στα εισοδήματα από 28.000 μέχρι 44.000 ευρώ, όπως επίσης και για μεγαλύτερα προσωπικά εισοδήματα που κυμαίνονται από 52.000 μέχρι 58.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιστροφή φόρου (μέχρι 2.000 ευρώ) θα υποχωρεί κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από 20.000, δηλαδή θα ισχύει και για προσωπικά εισοδήματα μέχρι 220.000 ευρώ, στο πλαίσιο της «φορολογικής δικαιοσύνης» και ενώ απογειώνεται η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων…

 

3) Για τα εισοδήματα από ακίνητα παραμένει η αυτοτελής κλίμακα φορολόγησης, που διαμορφώνεται ως εξής:

Για ετήσιο ποσό μέχρι 12.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Σε αυτό το πλαίσιο, λαϊκά νοικοκυριά που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ το χρόνο.

— Για ενοίκια από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 33% στο 35%, ενώ καθιερώνεται συντελεστής 45% για τα μεγαλύτερα ποσά.

 

4) Προβλέπεται, επίσης, η αυτοτελής φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων επί των επιχειρηματικών κερδών με συντελεστή 15% (από 10%), χωρίς βέβαια να αθροίζεται στη φορολογική κλίμακα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η φορολογία επί των μερισμάτων (15%) διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα ακόμη και από το συντελεστή (22%) που ισχύει στο πρώτο κλιμάκιο των μισθωτών – συνταξιούχων…

 

Η έμμεση φορολογία

 

Δεδομένη θεωρείται και η παραπέρα απογείωση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό «φρέσκο» χρήμα από 400 μέχρι και 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Και βέβαια, πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά αντίστοιχη παρέμβαση μέσα στο τελευταίο 10μηνο, σε συνέχεια των μαζικών αυξήσεων και των μετατάξεων εμπορευμάτων και υπηρεσιών λαϊκής κατανάλωσης σε υψηλότερους συντελεστές.

 

Ταυτόχρονα, τα παζάρια περιστρέφονται και γύρω από το εύρος του «εφεδρικού» αντιλαϊκού «πακέτου», που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους. Πρόκειται για ποσά τα οποία, κατά τους υπολογισμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κλειδώνουν στα 3,6 δισ. ευρώ.

 

Την ίδια ώρα, η συζήτηση με τους «θεσμούς» εστιάζει και στην παραπέρα τμηματική συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, και μάλιστα όχι με τη μορφή του «εφεδρικού» μέτρου, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με βάση τη «συμβιβαστική πρόταση» από την πλευρά της Ευρωζώνης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Ευρωζώνης κατέθεσε «συμβιβαστική πρόταση» που προβλέπει τη σταδιακή συρρίκνωση του άτυπου αφορολόγητου (για μισθωτούς και συνταξιούχους) στα 8.182 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

 

Ειδικότερα προβλέπεται:

Για τα εισοδήματα του 2016, η επιστροφή φόρου συμπιέζεται στα 2.000 ευρώ, από 2.100 ευρώ σήμερα, ώστε το αφορολόγητο να πέσει στα 9.091 ευρώ (από 9.550).

Για τα εισοδήματα του 2017, να τύχουν έκπτωσης φόρου 1.900 ευρώ, ώστε το αφορολόγητο να περιοριστεί στα 8.640 ευρώ.

Για το 2018, η επιστροφή φόρου διαμορφώνεται στα 1.800 ευρώ και το αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ.

 

Στο τραπέζι, είτε προς άμεση εφαρμογή είτε προς ένταξη στο «εφεδρικό πακέτο», βρίσκονται επίσης:

— Η απογείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης από 13% στο νέο επίσης αυξημένο «κανονικό» συντελεστή, που διαμορφώνεται στο 24% (από 23%).

— Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες, μέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.

— Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.

— Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, στο φόντο μάλιστα της σχετικής απαλλαγής των βιομηχάνων!

— Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα, κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο.

— Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κατεύθυνση τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.

Θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων, με την παροχή κινήτρων γι αυτούς που έχουν φυγαδεύσει αδήλωτα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και σε άλλους «φορολογικούς παραδείσους».

Δέσμευση για μη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων.

Μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Μείωση των προστίμων για όσους βρίσκονται σε φάση φορολογικού ελέγχου και επιθυμούν να συνεργαστούν με τις αρχές για την αποκάλυψη των εισοδημάτων τους.

— Η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία.

— Η επιβολή τέλους για την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητής τηλεφωνίας.

— Κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει για φάρμακα, βιβλία, θέατρα και σειρά από άλλα νέα μέτρα.