tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σκληρός ανταγωνισμός για τα μερίδια εισαγωγών κρέατος στην Ελλάδα

Ποιοι ήταν το 2017 οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι μεταξύ των εμπορικών εταίρων που εξάγουν στη χώρα μας κρέας

Ποιοι ήταν το 2017 οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι μεταξύ των εμπορικών εταίρων που εξάγουν στη χώρα μας κρέας και προϊόντα του; Πώς κινήθηκαν οι εισαγωγές κρέατος πέρυσι, αλλά και συνολικά στα χρόνια της κρίσης; Ποιες ανακατατάξεις έχουν συμβεί μεταξύ των βασικών μας προμηθευτών;

 

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει το Meat News στο αφιέρωμα που δημοσιεύει στο τεύχος Απριλίου, που κυκλοφορεί.

 

Στη γλώσσα των αριθμών, το 1,19 δισ. ευρώ που έφυγε από την Ελλάδα για εισαγωγές κρέατος και προϊόντων του το 2017 ήταν περισσότερο από το 1,11 δισ. που έφυγε το 2016. Και είναι περισσότερο από το 1,12 δισ. που έφυγε το 2010, πριν δηλαδή αρχίσει η κρίση να κάνει αισθητή την παρουσία της στην τσέπη του καταναλωτή. Έτσι, σε σύγκριση με το 2010, το 2017 δώσαμε 3,45% περισσότερα χρήματα για να εισάγουμε νωπό μοσχαρίσιο κρέας, 26,91% περισσότερα για να εισάγουμε χοιρινό, 7,9% περισσότερα για να εισάγουμε κρέας πουλερικών. Αυτά ήταν αρκετά για να ανεβάσουν τον συνολικό λογαριασμό στα 1,19 δισ. ευρώ, 5,57% περισσότερα σε σύγκριση με το 2010. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, θα πρέπει να πούμε ότι στην πραγματικότητα οι ποσότητες που εισήχθησαν στην Ελλάδα το 2017 ήταν μόλις 0,71% περισσότερες από ό,τι το 2010. Που σημαίνει ότι κάθε κιλό εισαγόμενου κρέατος μας ερχόταν πέρυσι λίγο πιο ακριβά από ό,τι οκτώ χρόνια πριν.

 

Ενδεικτικά ανά είδος κρέατος, θα πρέπει να πούμε ότι:

 

– Στο νωπό μοσχαρίσιο κρέας, στην πρώτη πεντάδα των προμηθευτών μας εισήλθε πέρυσι η Πολωνία, αφήνοντας λίγο πιο πίσω τη Γερμανία. Η αυξανόμενη διείσδυση του πολωνικού μοσχαριού είναι μια κατάσταση διαρκείας τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των εισαγωγών κρέατος (κι όχι μόνο στο μοσχάρι) η χώρα αυτή έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2010. Βέβαια η Γαλλία, παρότι σε πτωτική πορεία εδώ και μερικά χρόνια, εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα εξάγοντας στην Ελλάδα το 43,85% του φρέσκου μοσχαρίσιου που ήρθε πέρυσι στη χώρα μας.

 

– Το χοιρινό εξακολουθεί να φέρνει στην πρώτη θέση την Ολλανδία με υπερδιπλάσια ποσότητα και αξία εισαγόμενου προϊόντος σε σχέση με τη δεύτερη Γερμανία. Και οι δύο χώρες κρατούν περισσότερο από το 65% της συνολικής ποσότητας εισαγόμενου χοιρινού.

 

– Σε μια χρονιά που οι εισαγωγές αιγοπρόβειου μειώθηκαν κατά 19,5% σε ποσότητα, βρέθηκαν αρκετές χώρες να ανταγωνίζονται για τα μερίδιά τους στην Ελλάδα. Ρουμανία, FYROM και Ισπανία καταλαμβάνουν καλές θέσεις μεταξύ των προμηθευτών μας αλλά και αυτές είδαν το 2017 τις ποσότητες που έστειλαν στην Ελλάδα να μειώνονται. Το ίδιο και η Νέα Ζηλανδία, η οποία όμως παραμένει ο κύριος προμηθευτής της Ελλάδας σε αιγοπρόβειο κρέας.

– Βουλγαρία, Ολλανδία και Ιταλία αναδείχθηκαν και το 2017 οι κορυφαίοι προμηθευτές της Ελλάδας σε κρέας πουλερικών, η Ρουμανία έχασε μερίδιο ενώ το Βέλγιο ανέβηκε σκαλιά και ξεπέρασε και τη Γαλλία και την Πολωνία.

 

Στα γενικότερα συμπεράσματα πρέπει να σημειωθεί ότι Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία παραμένουν οι βασικοί δυνάμεις μεταξύ όσων εξάγουν στην Ελλάδα κρέας και προϊόντα κρέατος κρατώντας και οι τρεις μερίδιο 60,5% επί του συνόλου των εισαγόμενων ποσοτήτων και μερίδιο 61,7% επί της αξίας αυτών. Επιπλέον, μεταξύ του 2010 και του 2017 έχουν χάσει θέσεις στην κατάταξη των προμηθευτών μας, χώρες όπως το Βέλγιο, η Δανία και η Νέα Ζηλανδία. Η Βουλγαρία και η Πολωνία, αντιθέτως, έχει ανέβει μερικές θέσεις ψηλότερα.

 

Διαβάστε Σχετικά

 

 

 

Πηγή: meatnews.gr

 

 

ΑΣΒ