21/04/2017 | 09:03
Σόιμπλε κατά ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα
  • Σόιμπλε κατά ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα
  • Σόιμπλε κατά ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα

Αφορμή της επίθεσης που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Ταμείου, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον, ο Γερμανός υπουργός έστρεψε ξεκάθαρα τα πυρά του κατά του Ταμείου και ειδικά κατά του επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

« Τώρα πιστεύω ότι το πρόγραμμα που έχουμε λειτουργεί. Kαι αν ήταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος θα σας έλεγε ότι οι συζητήσεις για τις οικονομικές προβλέψεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους -όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ok, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές. Και μετά λόγω των εκλογών και όλων όσων συνέβησαν η τεράστια ζημιά. Είναι πιθανό αν κάνουν το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν να σωθεί η Ελλάδα», ήταν η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πάντως νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, ξεκαθάρισε πως για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και διεμήνυε προς το Βερολίνο ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία, πρέπει να είναι λογικά». Οσο για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επέμεινε: «Εχω επαναλάβει πολλές φορές ότι για να μπει το ΔΝΤ πρέπει να καλύπτονται δυο σκέλη: τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος».

 

Tags: ΔΝΤ, Επικαιρότητα, Οικονομία, Πολιτική Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 16874 φορές

Σχετικές Ειδήσεις