tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σπείρα πορτοφολάδων “χτυπούσε” επιβάτες-τουρίστες σε μέσα μεταφοράς

Η λεία ανέρχεται, σύμφωνα με την αστυνομία, σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά την τελευταία τουλάχιστον 10ετία σε κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική, πολλοί εκ των οποίων τουρίστες.
Την πρώτη υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία με τη συνδρομή Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας και των οικείων Τμημάτων Ασφάλειας οργάνωσε και πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Πειραιά.
Όπως ανέφερε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, ο  απολογισμός της επιχείρησης είναι ενδεικτικός του μεγέθους του εγκληματικού δικτύου που εξαρθρώθηκε, καθώς περιλαμβάνει 31 συλλήψεις μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας) και 27 έρευνες σε οικίες στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.
Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 764 κλοπές πορτοφολιών, κατασχέθηκαν 498 κλεμμένα πορτοφόλια και το χρηματικό ποσό των 9.500 ευρώ, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 18 μέλη της σπείρας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας διέθεταν τέτοια υποδομή και είχαν αναπτύξει τέτοιες πρακτικές που είχαν τη δυνατότητα να διαπράττουν καθημερινά τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών, αποκομίζοντας ποσό που υπερβαίνει τα 3.500 €, ημερησίως.
Εκτιμάται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει περισσότερες από 4.000 κλοπές πορτοφολιών με τα κέρδη από την πολύχρονη εγκληματική τους δραστηριότητα να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σημειώνεται, δε, ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε διαμέρισμα όπου διέμενε προσωρινά, ως οικιακή βοηθός, συλληφθείσα αλλοδαπή υπήκοος Γεωργίας, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα του 5ου π.Χ αιώνα, όπως ταφικά αναθήματα, ατόφιος αμφορέας Ελληνιστικών χρόνων, λίχνοι και όστρακα.
Τα αντικείμενα αυτά κατείχε ο ημεδαπός ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, χωρίς να έχουν δηλωθεί στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και για το λόγο αυτό σχηματίσθηκε σε βάρος του ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του Νόμου «Περί Αρχαιοτήτων», ενώ διευκρινίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε καμιά σχέση του με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.