tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σταθάκης: Σε 12 μήνες η εξόφληση οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες

Θα μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης

Θα μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης στην έναρξη του φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», που διοργανώνεται από το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου είναι μία από τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας με τους θεσμούς και πρόσθεσε ότι η Παρευξείνια Τράπεζα μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι από την κυβέρνηση, και μετά από μία οκταετία πρωτοφανούς ύφεσης η ελληνική οικονομία αν και βαθιά πληγωμένη μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, υποστήριξε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται τροχιά θετικής ανάκαμψης με ένα σύνολο οικονομικών μέτρων, τα οποία προσδιόρισε ως εξής:

Με τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα περάσουν φέτος στην πραγματική οικονομία 4 δισ. ευρώ και μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτασουν στα 8 δισ. ευρώ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Ακόμη, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει προτεραιότητα στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και και τις επενδύσεις στους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Ακόμη, στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα συμβάλει η υλοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ. Ο κατάλογος με τα έργα περιλαμβάνει 42 επενδύσεις, εκ των οποίων 18 είναι αμμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις, και παράλληλα προωθούνται μεταρρυθμίσεις σε πλήθος θέματα, όπως το νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων, η ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων και η σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών ο κ. Σταθάκης μίλησε για το δάνειο που σύνηψε η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το 2015, ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ, την ίδρυση γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Αθήνα, καθώς και τη συμμετοχή του IFC (επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας) στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. «Σε αυτές τις δράσεις έρχεται να προστεθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χρηματοδότηση δημοσίων κοινωνικών υποδομών» υπογράμμισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της Παρευξείνιας Τράπεζας, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι έχουν γίνει 15 χρηματοδοτήσειςμ συνολικού ύψους 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 47,5 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το 2016. Συνολικά, την επόμενη τριετία αναμένονται χρηματοδοτήσεις από την Παρευξείνια Τράπεζα, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ.

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή ως πόλο ανάπτυξης», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις αλλαγές που συντελούνται. Στόχος μας είναι η στήριξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος στη συνάντηση με εργοδοτικούς κοινωνικούς εταίρους

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη με τους προέδρους των εργοδοτικών κοινωνικών εταίρων, Βασίλη Κορκίδη (ΕΣΕΕ), Γιώργο Καββαθά (ΓΣΕΒΕΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη (ΣΕΤΕ) και Θεόδωρο Φέσσα (ΣΕΒ), την Παρασκευή 27 Μαϊου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε ειδική αναφορά στα εργαλεία του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπως οι παρεχόμενες ενισχύσεις διαμέσου του κινήτρου των φοροαπαλλαγών, τα οκτώ προβλεπόμενα καθεστώτα επένδυσης, αλλά και τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα, υπήρξε ειδική μνεία και για τους κλάδους-γεωγραφικές περιοχές, στους οποίους αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, εξαιτίας του εξωστρεφούς χαρακτήρα και των δυνατοτήτων εξέλιξης που τους διακρίνουν.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι:

– Η ενίσχυση της παραγωγής και της καινοτομίας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες του νέου νόμου. Η δυνατότητα ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων σε μία και τρεις ημέρες αντίστοιχα θα τονώσει την επιχειρηματικότητα και θα περιορίσει τη γραφειοκρατία.

– Φορολογικά συστήματα γειτονικών χωρών, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλό μισθολογικό κόστος, δεν προσιδιάζουν με το πρότυπο που επιθυμεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση. Έμφαση θα δοθεί στην παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην αξιοποίηση του υπάρχοντος ποιοτικού επιστημονικού δυναμικού.

– Οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι απέτυχαν να προσδώσουν την απαιτούμενη δυναμική στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, καθώς και πολλά κονδύλια έμειναν ανεκμετάλλευτα αλλά και κατεγράφησαν φαινόμενα διαφθοράς.

– Αναφορικά με την απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ, οι επιδόσεις είναι από ιδιαίτερα ικανοποιητικές έως άριστες, με αποτέλεσμα να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί από την αρχή.