tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στην αναμονή βάζει το Δημόσιο όσους δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ

Κρίνοντας από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μόνο ένα πράγμα μπορεί να πει κανείς… Ελλάς το μεγαλείο σου!

Κρίνοντας από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μόνο ένα πράγμα μπορεί να πει κανείς… Ελλάς το μεγαλείο σου!

Και αυτό γιατί όταν το ελληνικό δημόσιο απαιτεί την καταβολή φόρων και οφειλών από τους πολίτες πιέζει με όλους τους τρόπους, ενώ και οι συνέπειες για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορεί να είναι βαρύτατες. Αντίθετα όμως, όταν πρέπει το Δημόσιο να φανεί συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τους φορολογούμενους, όπως για παράδειγμα στις επιστροφές ΦΠΑ, τότε παραπέμπει το θέμα στις…ελληνικές καλένδες. Έτσι δεν διστάζει να έχει «στο περίμενε» ακόμα και 2 χρόνια επιχειρήσεις που δικαιούνται την επιστροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, 23.214 επιχειρήσεις είναι στην αναμονή κατά μέσον όρο για 10 μήνες, για να εισπράξουν τα οφειλόμενα από το Δημόσιο, που συνεχώς διογκώνονται και στις 18 Αυγούστου διαμορφώθηκαν στα 882,8 εκατ. ευρώ.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, αυτή η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ μπορεί να φτάσει και τις 797 ημέρες σε κάποιες ΔΟΥ.

Υποτίθεται όμως ότι υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ με χρονικό όριο τις 90 ημέρες, εκτός βέβαια των περιπτώσεων που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για πλασματικές δηλώσεις με αλλοίωση των στοιχείων για τον ΦΠΑ αγορών και πωλήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για το διάστημα 11-18 Αυγούστου:

• Επιστροφή ΦΠΑ αναμένουν 23.214 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με το συνολικό ποσό που χρωστά το Δημόσιο να ανέρχεται στα 882,8 εκατ. ευρώ και μέσο χρόνο καθυστέρησης τις 298 ημέρες.

• 3.138 επιχειρήσεις και επαγγελματίες περιμένουν άνω των 90 ημερών για την είσπραξη του ΦΠΑ, συνολικού ύψους 538,3 εκατ. ευρώ.

• Το ρεκόρ καθυστέρησης κατέχουν οι Εφορίες ΣΤ' Θεσσαλονίκης (797 ημέρες) και στην Κω (768 ημέρες).

Αντίθετα, ελάχιστες Εφορίες πλήρωσαν τον ΦΠΑ με συνοπτικές διαδικασίες, ανάμεσα στις οποίες είναι οι Εφορίες σε Σάμο, Ζάκυνθο και Σαντορίνη:

• Μέσα σε μία εβδομάδα υποβλήθηκαν 766 νέες αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ύψους 116 εκατ. ευρώ, με το μέσο ποσό ανά δικαιούχο να κυμαίνεται στις 152.000 ευρώ.

• Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις αρχές του έτους και είναι σε αναμονή πάνω από 90 ημέρες ανέρχονται σε 1.213, με αιτούμενο ποσό επιστροφής 244,3 εκατ. ευρώ.

• Όσο για τους φορολογούμενους που καθυστερούν την πληρωμή των δικών τους υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, οι συνέπειες είναι βαρύτατα πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για παράδειγμα, αν καθυστερήσουν και μία ημέρα στην πληρωμή των φόρων επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,7% και με πρόστιμο 10% στο δίμηνο, 20% στον χρόνο και 30% στη διετία.