tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στην Ολομέλεια της Βουλής ο Προϋπολογισμός – το Σάββατο η ψηφοφορία

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και οι εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ενέκρινε το Eurogroup

Αρχίζει το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2017 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Δεδομένης της συγκυρίας, στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν και οι εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, μετά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ενέκρινε τη Δευτέρα το Eurogroup.
Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017 είναι:
  • Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδός της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και
  • Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.
Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις για τη θωράκιση της κοινωνικής προστασίας:
  • Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
  • Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.
  • Τη συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους».