tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στο Παρίσι σήμερα η κρίσιμη συνάντηση κυβέρνησης – τρόικα

ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θεωρούν πάντως πως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν τη συνάντηση των Παρισίων ως «προπαρασκευαστική»

Στις 11.30 ώρα Ελλάδας θα προσγειωθεί στο Παρίσι η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή, η οποία μεταβαίνει στην γαλλική πρωτεύουσα με σκοπό κατά τις σημερινές και αυριανές συζητήσεις  με την τρόικα να πετύχει μια προκαταρκτική συμφωνία που θα οδηγήσει στην επιστροφή των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.

ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θεωρούν πάντως πως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν τη συνάντηση των Παρισίων ως «προπαρασκευαστική» και ίδιου χαρακτήρα με αυτή που είχαν διεξάγει ξανά οι δύο πλευρές στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου.
 

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που θα βρίσκεται το επόμενο 48ωρο σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο και τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Μανώλη Μαματζάκη. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη συνάντηση που θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ αναμένεται να παρουσιάσει παρεμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται πως θα επιτρέψουν να γεφυρωθεί το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό 2015. Ωστόσο, η τρόικα δύσκολα θα αποδεχθεί τις εν λόγω παρεμβάσεις που αφορούν σε εξοικονομήσεις από τη Γενική Κυβέρνηση και έσοδα του Πράσινου Ταμείου από νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς ζητά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα , όπως αλλαγές στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα τονίσει πως δεν υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές αντοχές για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ θα επισημάνει στους δανειστές ότι στο παρελθόν μέτρα που επιβάρυναν τα εισοδήματα όχι μόνον δεν είχαν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως τροφοδότησαν την ύφεση.

Παράγοντες της τρόικας εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2014 είναι ανέφικτη , όπως ανέφικτη είναι η γεφύρωση των διαφορών έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου 2014.

To Euroworking Group

Πλέον όλα τα σενάρια κατατείνουν στο ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου θα ζητήσει την παράταση του ισχύοντος προγράμματος για κάποιες εβδομάδες, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία με την τρόικα εντός του Ιανουαρίου. Ωστόσο, το εάν αυτό θα γίνει αποδεκτό ή όχι θα το γνωρίζει η ελληνική πλευρά το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης 27 Νοεμβρίου μετά την ολοκλήρωση του Euroworking Group που θα διαμορφώσει την ατζέντα του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Στο Euroworking Group, που η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο θα διαφανούν και οι προθέσεις της Διοίκησης του EFSF για το θέμα αυτό. Κανονικά βάσει των συμβατικών κειμένων που έχει υπογράψει η Ελλάδα  τα ομόλογα αξίας 13,2 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα και παραμένουν αδιάθετα (τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στην εκκρεμούσα δόση του Σεπτεμβρίου και τα 11,4 δισ. ευρώ στο αδιάθετο αποθεματικό του ΤΧΣ) θα πρέπει να ακυρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ακόμη, στο Euroworking Group αναμένεται να γίνει εκτενής συζήτηση και για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης που ζητά η Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από την ενδεχόμενη προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί ακόμη και μια προληπτική πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ, κάτι που αποτελεί πλήρη υπαναχώρηση έναντι της αρχικής εκπεφρασμένης πρωθυπουργικής θέσης για έξοδο από το Μνημόνιο και αλλαγή σχέσης με το ΔΝΤ, αλλά ικανοποιεί το Βερολίνο.

Πάντως, Βερολίνο, Βρυξέλες , Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον που ανησυχούν ιδιαιτέρως για το πολιτικό κύκλο στην Ελλάδα, δεν διαφαίνεται πως σε αυτή τη φάση θέλουν να δώσουν στην ελληνική πλευρά μια πολιτική «απόφαση – υπόσχεση» για προληπτική γραμμή στήριξης ή για παράταση του προγράμματος και ζητούν από την Ελλάδα να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Με ανησυχία προσεγγίζουν οι δανειστές και τα σενάρια που φέρουν τη ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει ένα σύνθετο πολιτικό χειρισμό που θα εμπλέξει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, με  τη συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης και με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα προσέθετε αβεβαιότητα και θα καθιστούσε ακόμη πιο νευρικές τις αγορές έναντι της Ελλάδας.

Πηγή www.in.gr