tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στο στόχαστρο των αρχών οι 272 έλληνες των “Panama Papers”

Τουλάχιστον 272 ονόματα Ελλήνων εμπεριέχει, μέχρι στιγμής αφού αναμένεται να εμπλουτιστεί με καινούργια στοιχεία και ονόματα, η λίστα των Panama Papers

Τουλάχιστον 272 ονόματα Ελλήνων εμπεριέχει, μέχρι στιγμής αφού αναμένεται να εμπλουτιστεί με καινούργια στοιχεία και ονόματα, η λίστα των Panama Papers την οποία έχουν θέσει επι τάπητος και διερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι χτυπούν σε τρία επίπεδα:

– Με νυχτερινές – οχι μόνον βέβαια- εφόδους σε βίλες των νοτίων προαστίων και εταιρικά γραφεία του κέντρου της Αθήνας, από τις οποίες κατάσχεσαν σημαντικά έγγραφα και σκληρούς δίσκους υπολογιστών.

– Με αιτήματα δικαστικής συνδρομής, πέραν του Παναμά (ο οποίος ως γνωστόν ακόμα κι όταν απαντά θετικά καθυστερεί υπερβολικά) και προς Ελβετία και Κύπρο που συμπληρώνουν το τρίγωνο της αμαρτίας στην εμπλοκή Ελλήνων σε κυκλώματα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

– Με -κατ αρχήν- κλήση αυτών των προσώπων για εξηγήσεις ως υπόπτων για δυο παραπάνω αδικήματα, όπου θα μπορούν να έχουν την επιλογή της αυτόβουλης πληρωμής τυχόν οφειλομένων ή την άσκηση ποινικών κακουργηματικών διώξεων.

Γερμανικό μοντέλο

Οι έφοδοι των αρχών (επίκεινται κι άλλοι) έγιναν πριν το Πάσχα σε σπίτια και γραφεία επτά ατόμων τα οποία εμφανίζονται να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Panama Papers. Την έρευνα ως γνωστόν κάνει ο οικονομικός  εισαγγελέας Παν. Αθανασίου και συνεπικουρείται απο τους Ελένη Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Γ. Καλούδη. Είναι η πρώτη φορά (ανάλογα είχαν πράξει και στην λίστα UBS ) που οι ελληνικές Αρχές εφαρμόζουν γερμανικό σύστημα στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων δολαρίων που έχει αποκαλυφθεί από τα ευρήματα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), οι οποίοι αναμένεται άμεσα να δημοσιοποιήσουν και νέα στοιχεία και ονόματα, προφανώς και ελληνικού ενδιαφέροντος.

Από τις έρευνες κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι αλλά και έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι οι off shore της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca έκρυβαν τουλάχιστον για τους δικαιούχους στη χώρα μας πολύ "μαύρο χρήμα". Τα ευρήματα τα επεξεργάζεται η Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόσωπα

Μεταξύ των προσώπων που ερευνήθηκαν υπάρχει αδελφός γνωστού επιχειρηματία, που υπάρχει και στη λίστα Λαγκάρντ, μάλιστα επειδή απουσιάζει οι αρχές φώναζαν…. "κλειδαρά".  Έφοδος έγινε και στο σπίτι πρώην στελέχους κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος εμφανίζεται επίσης με υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ ακούγεται έντονα περί εμπλοκής πρώην επικεφαλής του ΟΤΕ.

Τα αιτήματα

Στο μεταξύ αιτήσεις δικαστικής συνδρομής έφυγαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς, εκτός από τον Παναμά και στην κατεύθυνση της Γερμανίας, αλλά και της Ελβετίας, αφού οι δραστηριότητες των στελεχών τραπεζών, που είχαν το ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ ως κύρια ασχολία τους, ξεκινούν από τις τράπεζες της Ελβετίας και κατευθύνονται στη συνέχεια με τη χρήση της μεθόδου των off shore και προς τις τράπεζες της Ανατολής (Μπανγκόκ, Σιγκαπούρης, ακόμη και του Λιβάνου), όπου η συνεργασία με τη χώρα μας δεν είναι ούτε στενή ούτε υποχρεωτική.

Πηγή www.capital.gr