tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στο τραπέζι με τους Θεσμούς οι 120 δόσεις για μισθωτούς- συνταξιούχους

Ο φάκελος με τα ελληνικά επιχειρήματα θα παραδοθεί στα τεχνικά κλιμάκια

Στα χέρια των ξένων, χαμηλόβαθμων, τεχνοκρατών θα παραδώσει η ελληνική πλευρά το φάκελο με όλα τα στοιχεία, που συνηγορούν στην ανάγκη διεύρυνσης της ρύθμισης των 120 δόσεων και σε μη επαγγελματίες, δηλαδή σε μισθωτούς και συνταξιούχους. 
Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι μπαίνοντας η οικονομία σε μια νέα εποχή, είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες να μπορέσουν να κάνουν μια νέα αρχή, απαλλαγμένοι από το τεράστιο βάρος των επιβαρύνσεων της γιγαντιαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, που συνέπεσε, μάλιστα, με τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων. Τα στοιχεία μιλάνε, άλλωστε, από μόνα τους. Σχεδόν 4 εκατομμύρια οφείλουν στις εφορίες, με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχουν χρέη ως 500- 1.000 ευρώ. Κι αυτό είναι το δεύτερο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, ότι δηλαδή λόγω του χαμηλού ύψους οφειλής, η εισπραξιμότητα είναι υψηλή. 
Απάντηση από την πλευρά των δανειστών δεν αναμένεται ούτε αύριο, ούτε καν ως την Παρασκευή, οπότε ολοκληρώνεται η πρώτη μεταμνημονιακή "επίσκεψη". Οι δανειστές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους στην πρώτη τριμηνιαία Έκθεση της "ενισχυμένης εποπτείας", αν και ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί χαμηλά. 
Πηγές με άμεση γνώση των σχετικών διαβουλεύσεων, σημειώνουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών, ειδικά του ΔΝΤ, θεωρούν ότι οι πληρωμές πρέπει να είναι χρονικά κοντά με τη βεβαίωση των οφειλών, αφού σε διαφορετική περίπτωση, οι δόσεις για τα παλιά χρέη μοιραία θα συμπέσουν με τις νεώτερες υποχρεώσεις, δημιουργώντας ζήτημα εισπραξιμότητας. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι φορολογούμενοι με έστω χαμηλές τραπεζικές καταθέσεις και ακίνητη περιουσία- έστω κύρια κατοικία- δεν μπορούν να τυγχάνουν διευκολύνσεων.