tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στρατηγικός κακοπληρωτής το Δημόσιο

Την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις προς επιχειρήσεις και πολίτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους, το Δημόσιο συνεχίζει την τακτική της μη καταβολής οφειλομένων.

Την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις προς επιχειρήσεις και πολίτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους, το Δημόσιο συνεχίζει την τακτική της μη καταβολής οφειλομένων.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το Δημόσιο για κάθε 1 ευρώ χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα που εξοφλεί, δημιουργεί νέες οφειλές ύψους 1,14 ευρώ.

Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα, καθώς αν και η κυβέρνηση έχει πληρώσει στο πρώτο τρίμηνο του έτους 432 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ μόνο στο πρώτο δίμηνο του έτους οι νέες οφειλές που δημιούργησε ανέρχονται στα 494 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2016 αυτά ανέρχονταν στα 4,554 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο ανέβηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκαν στα 5,048 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν όμως κι άλλες οφειλές, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι οποίες ακόμα δεν έχουν επεξεργαστεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα, οι αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ. Αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, με τον μέσο χρόνο αναμονής για την ικανοποίηση των δικαιούχων να φθάνει και το ένα έτος. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που επιχειρήσεις περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για διάστημα 4,5 ετών.

Ενώ λοιπόν οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, η κυβέρνηση να προχωρά σε στάση πληρωμών.