30/10/2018 | 08:42
Σχόλιο. Η ΔΕΗ και το 1 ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς
Σχόλιο. Η ΔΕΗ και το 1 ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς

Η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι δεν αυξάνει την τιμή του ρεύματος. Παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν ξαναγίνει, παρότι ο τελικός λογαριασμός των καταναλωτών ήταν αυξημένος. Η εξήγηση ήταν πως δεν αφορούν  την ΔΕΗ αυτές οι αυξήσεις αλλά είναι «τρίτων» όπως των ΑΠΕ.

 

Τώρα ανακοινώθηκε ότι και πάλι δεν αυξάνει η τιμή του ρεύματος αλλά απλώς το ΔΣ της εταιρείας εξετάζει να χρεωθεί 1 ευρώ σε όσους δεν θα συμμορφωθούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά με e-mail (επιλογή ebill) τον λογαριασμό. Μάλιστα ντύνει αυτή την πρόταση ως δήθεν προώθηση της προσαρμογής των καταναλωτών στην ηλεκτρονική εποχή.

 

Η ΔΕΗ εκδίδει 7 εκατ. λογαριασμούς ανά δίμηνο, κόστους (εκτύπωση και αποστολή), όπως μας λέει, 42 εκ. ευρώ ή 6 ευρώ ανά λογαριασμό το χρόνο.  Το κόστος αυτό εμπεριέχεται στο συνολικό λογαριασμό που πληρώνουν οι καταναλωτές. Τώρα η εταιρεία, χωρίς να μειώσει στο αντίστοιχο κόστος στους λογαριασμούς που θα επιλέξουν να τους λαμβάνουν οι καταναλωτές ηλεκτρονικά μέσω e-mail,  θα εισπράξει επιπλέον και 1 ευρώ από όσους δεν μπορούν, για διάφορους λόγους, να τον λαμβάνουν ηλεκτρονικά! Αυτό εμπεριέχεται στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της επιχείρησης, το οποίο έχει εκπονήσει η McKinsey & Company.

 

Για τους μεγαλύτερους αυτό θυμίζει, από την ανάποδη, εκείνη την διαφήμιση: «Είδες η ΔΕΗ!».

 

Φυσικά, η στήλη σε καμιά περίπτωση δεν είναι εναντίον της ψηφιακής διαβίβασης και ανταλλαγής εγγράφων, λογαριασμών πληρωμών κ.α. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει υπερβολικά σε αυτό τον τομέα, όπως και στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ψηφιακής υπογραφής κ.α.

 

Ωστόσο, αν σκύψουμε βαθύτερα στη «φιλοσοφία» της ΔΕΗ για το 1 ευρώ, θα κάνουμε τις παρακάτω «αθώες» διαπιστώσεις:

 

  • Δεν θα μειωθούν αντιστοίχως με το κόστος εκτύπωσης και αποστολής οι λογαριασμοί που θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, παρότι θα απαλλάσσεται η ΔΕΗ από το κόστος τους.

 

  • Όσοι αδυνατούν να λαμβάνουν έντυπο λογαριασμό θα πληρώνουν 1 ευρώ κατά λογαριασμό συν το ενσωματωμένο κόστος εκτύπωσης και αποστολής στους λογαριασμούς που δεν διαγράφεται. Δηλαδή θα διπλοπληρώνυν!

 

  • Ποιοι θα επιβαρυνθούν το επιπλέον κόστος; Αυτοί που αδυνατούν να χειρίζονται ηλεκτρονικά μέσα για να λαμβάνουν τους λογαριασμούς. Αυτοί όμως είναι τα πλέον φτωχά στρώματα του πληθυσμού καθώς και οι μεγάλες ηλικίες συνταξιούχων που ζουν με ελάχιστο ή και μηδαμινό εισόδημα. Οι πιο φτωχοί δηλαδή! Η McKinsey & Company δεν έκανε καμιά πρόβλεψη γι αυτό!

 

  • Από τα 7 εκ. λογαριασμών μπορεί βάσιμα να υπολογίσει κάποιος ότι τα 2 με 3 εκ. δεν θα είναι δυνατόν να ληφθούν ηλεκτρονικά ενώ η προσφυγή σε τρίτους όπως λογιστές θα έχει κόστος οπότε δεν θα προτιμηθεί.

 

  • Με αυτή τη μέθοδο η ΔΕΗ θα εισπράττει για 6 διμηνιαίους λογαριασμούς από 12 ως 18 εκ. ευρώ ετησίως. Αν μάλιστα οι λογαριασμοί αρχίσουν να εκδίδονται ανά μήνα, τότε τα ποσά θα διπλασιαστούν!

 

Κατά τα άλλα δεν αυξάνεται το κόστος των λογαριασμών της ΔΕΗ!

 

Είδες η ΔΕΗ!

 

 

Β

Tags: Ενέργεια, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 977 φορές

Σχετικές Ειδήσεις