tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο. Νέες αυξήσεις στη φορολογία καυσίμων;

Η είδηση βρίσκει αντίθετους και τους καταναλωτές και, φυσικά τον κλάδο των βενζινοπωλών οι οποίοι βλέπουν την κατανάλωση να μειώνεται συνεχώς

Η δημοσίευση πληροφοριών για νέα αύξηση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, πλην του πετρελαίου θέρμανσης, είναι μια ακόμη είδηση που αντιφάσκει με τις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά τα καύσιμα. Φαίνεται πως η οικονομική ασφυξία της χώρας οδηγεί τη νέα κυβέρνηση σε συνεχή αθέτηση δεσμεύσεων.

 

Η είδηση βρίσκει αντίθετους και τους καταναλωτές και, φυσικά τον κλάδο των  βενζινοπωλών οι οποίοι βλέπουν την κατανάλωση να μειώνεται συνεχώς.

 

 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα η χώρα μας, ενώ περνάει βαθύτατη οικονομική κρίση, με τεράστια πτώση των εισοδημάτων και ραγδαία διόγκωση των απλήρωτων υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει ήδη από τους υψηλότερους ΕΦΚ στα καύσιμα, στην ΕΕ.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα δελτία τιμών και φορολογίας καυσίμων της ΕΕ της 23ης Μαρτίου 2015(*)  η θέση που καταλαμβάνει η χώρα μας στις 28 χώρες της ΕΕ είναι:

  • 4 θέση στον ΕΦΚ αμόλυβδης -95

  • 7η  θέση στον ΦΠΑ

  • 5η  θέση στην τιμή της αμόλυβδης – 95

  • 12η θέση στην τιμή του  πετρελαίου κίνησης

  • 9η θέση στην τιμή του  πετρελαίου θέρμανσης

  • 8η θέση στον ΕΦΚ του  πετρελαίου θέρμανσης

 

Ο φόρος αυξάνεται επί πλέον επειδή πάνω στον ΕΦΚ επιβάλλεται ΦΠΑ 23%, ο οποίος είναι υψηλότερος από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

 

Σημειώνουμε ότι, με βάση το εβδομαδιαίο Δελτίο Επισκόπησης Τιμών Καύσιμων (**) της 23ης Μαρτίου 2015 της Γ/Δ Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου  Οικονομίας, οι φόροι και τα τέλη στην αμόλυβδη-95 αντιστοιχούσαν στο 63,8% της τελικής τιμής και κυμαίνονταν στο 1 ευρώ.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, μια αύξηση του φόρου στα καύσιμα, είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τόσο τους ιδιώτες καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από τα καύσιμα. Θα έχει δε ως συνέπεια και την αύξηση τιμών σε πολλά προϊόντα.

 

 

(*) http://ec.europa.eu/energy/en/statistics/weekly-oil-bulletin

 

(**)http://www.fuelprices.gr/files/EBDOM_DELTIO_20_03_2015.pdf