tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο. Σε πόσα χρόνια θα ελεγχθούν οι offshore;

Δεν είναι μόνο η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ που δείχνει το μεγαλείο της διαφθοράς και της ανικανότητας ελέγχου. Είναι και οι offshore

Την ώρα που οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στενάζουν κάτω από περικοπές, βαριά φορολογία, συνεχείς ελέγχους,  και από τη δαμόκλεια σπάθη κατασχέσεων, προστίμων και κυρώσεων, υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που στην πράξη απολαμβάνουν ασυλία από ελέγχους.

 

Όσο και αν η απελθούσα κυβέρνηση μιλούσε για έλεγχο του μεγάλου πλούτο, των offshore, των ΑΕ, των μεγάλων φοροφυγάδων και των διαφόρων λιστών που εμπεριέχουν δεκάδες δισεκατομμύρια εξαγωγής κερδών, στην πραγματικότητα οι έλεγχοι ήταν ανύπαρκτοι.

 

Δεν είναι μόνο η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ που δείχνει το μεγαλείο της διαφθοράς και της ανικανότητας ελέγχου. Είναι και οι offshore («εξωχώριες εταιρίες»)  που όλοι γνωρίζουν ότι έχουν μεταβληθεί σε όχημα τεράστιας φοροδιαφυγής αλλά μένουν πάντα στο απυρόβλητο.

 

Τι πλεονεκτήματα φοροδιαφυγής έχουν οι offshore;

 

-Τριγωνικές συναλλαγές εξαφάνισης κερδών.

-Ανωνυμία
-Αποφυγή του πόθεν έσχες
-Αποφυγή πληρωμής φόρων κληρονομιάς και μεταβίβασης του ακινήτου
-Αποφυγή κατασχέσεων για χρέη
-Μη τήρηση Βιβλίων και στοιχείων του Κ.Β.Σ.

 

Με αυτά τα πλεονεκτήματα και άλλα που είναι παράγωγα πώς να μην γίνονται όχημα φοροδιαφυγής αυτές οι εταιρείες;

 

196 χρόνια για να ελεγχθούν οι offshore!

 

Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 23.000 offshore. Με βάση την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ για τους φορολογικούς ελέγχους το 2014 ελέγχθηκαν 117 offshore εταιρείες. Με απλή αριθμητική θα χρειαστούν… 196 χρόνια για να ελεγχθούν όλες για τις περασμένες χρήσεις!

 

Από τους ελέγχους δε, επιβλήθηκαν για παραβάσεις 51 εκ. ευρώ και εισπράχθηκαν 14,5 εκ.

 

Αν θέλαμε να ισχυρισθούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα κτυπηθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή και έτσι θα ελαφρυνθούν οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι από μεγάλους φόρους, θα ήταν πλάνη μεγάλη.

 

 

Το θέμα δεν είναι όμως μόνο να βλέπουμε στο παρελθόν. Το θέμα είναι να δούμε τι θα γίνει αύριο. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τις ως τώρα πεπατημένες των κυβερνήσεων που διακήρυσσαν πάταξη της φοροδιαφυγής στα λόγια και μόνο και να ανατρέψει εντελώς αυτή την πρακτική. Διαφορετικά η μαύρη τρύπα στα έσοδα του κράτους θα μεγαλώνει και αναγκαστικά νέοι φόροι θα επιβληθούν στα γνωστά υποζύγια για να καλυφθούν, το έργο αυτό έχει παιχθεί πολλές φορές.

 

ΓΓΔΕ: Έλεγχοι OFFSHORE εταιριών

ΑΡΙΘΜΌΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ποσά που βεβαιώθηκαν

Ποσά που εισπράχθηκαν

 

 117

Α΄ΕΞΑΜ. 2014

18.770.977,60 €

2.393.793,66 €

Β΄ΕΞΑΜ. 2014

32.307.240,78 €

12.115.547,86 €

 

 

Σ.Β.