tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο: Τα ελληνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και το CERN

Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει πολλές φορές το ΕΕΑ, χρειάζεται μαζική δημιουργία χιλιάδων επιχειρήσεων νεοφυών και νέας τεχνολογίας

Η είδηση επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαμάχη αντιλήψεων στην χώρα μας για το τι μπορεί να κάνει η ελληνική επιχειρηματικότητα για να εξέλθουμε από την κρίση και τι πολιτικές και αντιλήψεις κυριαρχούν.

 

Δυστυχώς, ενώ συνεχώς αποδείχνεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας είναι δυνατόν να αποτελέσουν το πεδίο μιας νέας ανταγωνιστικής ανάπτυξης, στην πραγματικότητα οι πολιτικές κινούνται σε κλασικά πλαίσια παλιών οριζόντιων αναπτυξιακών αντιλήψεων που μοιρολατρικά θεωρούν ότι δεν έχουμε δυνατότητες παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

 

Παρότι οι ειδήσεις συνεχώς διαψεύδουν αυτή την αντίληψη καμία αλλαγή σε γενική κλίμακα δεν έχει παρατηρηθεί.

 

Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει πολλές φορές το ΕΕΑ, χρειάζεται μαζική δημιουργία χιλιάδων επιχειρήσεων νεοφυών και νέας τεχνολογίας που θα σύρουν σαν ατμομηχανή όλους τους κλάδους σε νέες παραγωγικές διαδικασίες. Αντί αυτού περιοριζόμαστε σε κάποια προγράμματα του ΕΣΠΑ νομίζοντας ότι έτσι κάνουμε το καθήκον μας!

 

Δεν είναι όμως δυνατόν, προϊόντα ελληνικών επιχειρήσεων να μπορούν να εισχωρούν στο CERN στη NASA, στους δορυφόρους, στην αεροναυπηγική βιομηχανία της ΕΕ και να μην είναι δυνατόν να παράγουν τελικά και ενδιάμεσα προϊόντα νέας τεχνολογίας για την ελληνική βιομηχανία, βιοτεχνία και γεωργία που θα τις αναστήσουν από τον λήθαργο της αργίας, του περιθωρίου και της απαξίωσης!

 

Η είδηση έχει ως εξής:

 

Συμφωνία με ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα, εκεί όπου μελετάται η γέννηση του κόσμου σε υπόγεια εργαστήρια, θα μπορεί να προμηθεύεται με προϊόντα, όπως μικροτσίπ και συσκευές λέιζερ, από ελληνικές επιχειρήσεις. 

 

 

Ο λόγος για το ξακουστό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ένα σύμφωνο, που υπεγράφη πριν από περίπου 20 μέρες (24.1.2017) μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκπροσώπου του CERN, επισφράγισε τη συνεργασία αυτή, στην οποία θα συμμετάσχουν 15 ελληνικές επιχειρήσεις. 

 

 

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι Logismos, MLS, Oktabit, Infoδημ., Investics, Computer Life, Softworks, Intrasoft, EPI Systems A.E., Atlantis Consulting, Prisma Electronics και Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης. H διοίκηση του CERN είναι εκείνη που θα καθορίσει ποια προϊόντα και υπηρεσίες των επιχειρήσεων θα αξιοποιήσει μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών της.

 

 

-Η εταιρεία Logismos εγκαθιστά και υποστηρίζει μια σειρά από σύγχρονες εφαρμογές, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των επιχειρησιακών αναγκών των σύγχρονων επιχειρήσεων. Η εταιρεία προμηθεύει, εγκαθιστά και υποστηρίζει προϊόντα τεχνολογίας που έχουν εφαρμογή στην πληροφορική.

-Η εταιρεία MLS την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της ανέπτυξε πολλαπλές εφαρμογές λογισμικού αλλά και προϊόντα firmware (software και hardware μαζί). Το 1999 κατέκτησε το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας. Μετά την κυκλοφορία τής πρώτης εφαρμογής αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης το 2000, η MLS λανσάρισε στην ελληνική αγορά τον καινοτόμο πλοηγό MLS Destinator Talk & Drive το 2006.

-Η Oktabit εξειδικεύεται στη διάθεση επώνυµων προϊόντων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στους τοπικούς κατασκευαστές και µεταπωλητές.

-Η Infoδημ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ιδρύθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο τις εφαρμογές Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών. Έχει αναπτύξει το πρώτο σύστημα για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας των ΟΤΑ, το οποίο είχε εγκατασταθεί το 1996 σε περισσότερους από 1.000 ΟΤΑ της χώρας. Επίσης, δημιούργησε και κατοχύρωσε εξειδικευμένα λογισμικά για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών (INFOFIRE) και τη διαχείριση των μεταδεδομένων των γεωχωρικών δεδομένων.

 

-Η Investics ασχολείται με την οργάνωση εκδηλώσεων και επιστημονικών συνεδρίων, με τη ζωντανή αναμετάδοσή τους μέσω διαδικτύου, τις WebTV, την ανάπτυξη ιστοσελίδων και παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες.

-Η Computer Life είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής λογισμικού και συστημάτων πληροφορικής στη Βόρεια Ελλάδα, με περισσότερες από 1.000 εγκαταστάσεις εφαρμογών και με δυναμική παρουσία στην Αθήνα. 

-Η Softworks έχει κεντρικές δραστηριότητες την παραγωγή καινοτόμων λύσεων λογισμικού και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πληροφορικής.

-Η Intrasoft είναι ένας κορυφαίος ευρωπαϊκός όμιλος που παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής με διεθνή παρουσία. Εξυπηρετεί τις ανάγκες πάνω από 500 θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., εθνικών κυβερνήσεων, τηλεφωνικών εταιρειών, τραπεζών και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

 

-H EPI Systems A.E. παρέχει υπηρεσίες και λύσεις υψηλής τεχνολογίας, σχεδιασμό, εγκατάσταση και εμπορία συστημάτων αυτοματισμού πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, εξοικονόμησης ενέργειας και ηλεκτρολογικού υλικού.

-Η Atlantis Συμβουλευτική έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη Νέων Εφαρμογών Πληροφορικής, καθώς και Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Επιπλέον, έχει αναπτύξει με επιτυχία πάνω από 110 συστήματα ποιότητας κατά το πρότυπο ISO 9000 και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά το πρότυπο ISO 14001.

-Η Prisma Elecronics σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει ένα ευρύ φάσμα της πληροφορικής, έξυπνων δικτύων και ασύρματων συστημάτων και ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

 

 

Το σύμφωνο συνεργασίας 

 

Από την πλευρά της Περιφέρειας υπέγραψε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ από την πλευρά του CERN η γενική διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων Σαρλότ Γουαρακάουλε (Charlotte Warakaulle), παρουσία μάλιστα του αναπληρωτή επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), του Μανώλη Τσεσμελή, του προέδρου της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσου Τζήκα και εκπροσώπων 15 ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς κλάδους του λογισμικού, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

 

 

Οι βασικοί άξονες του συμφώνου είναι: 

 

-Η παροχή τεχνογνωσίας από το CERN στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών της Κεντρικής Μακεδονίας.

-Η δυνατότητα σε φοιτητές από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή σε σεμινάρια του CERN, στη Γενεύη.

-Η συμμετοχή επιχειρήσεων όλων των κλάδων της Κεντρικής Μακεδονίας στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN.

 

 

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, περιγράφοντας τον κεντρικό στόχο της συμφωνίας, υποστηρίζει ότι θα έχει τέσσερα βασικά πρακτικά αποτελέσματα:

 

-Πρώτον, θα περιοριστεί το brain drain, η φυγή, δηλαδή, νέων ανθρώπων, νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, μία από τις μεγαλύτερες πληγές που άνοιξε στη χώρα μας από την κρίση.

-Δεύτερον, θα δοθούν σημαντικά κίνητρα και δυνατότητες δημιουργίας και ανάπτυξης start-up επιχειρήσεων. 

-Τρίτον, θα αναχαιτιστεί η φυγή επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες.

-Τέταρτον, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 

 

Πέρα όμως από όλα αυτά τα οφέλη κι από τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, το CERN δίνει τη δυνατότητα στους συνεργαζόμενους φορείς να δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και καινοτόμα προϊόντα, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για τις προμήθειες του οργανισμού, θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές από εταιρείες που παράγουν υλικά οικοδομών μέχρι εταιρείες τεχνολογίας και λέιζερ.

 

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα η σκέψη για τη συνεργασία με το CERN ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τ. Τζήκα, καθώς και ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι παγκοσμίως ένας από τους τέσσερις μόνο αυτοδιοικητικούς φορείς που προχωρούν σε συμφωνία με τον ερευνητικό οργανισμό, καθώς κάτι τέτοιο γίνεται συνήθως σε επίπεδο χώρας.

 

 

 

Πηγή: Το Ποντίκι

 

 

 

ΣΒ