tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών χαμηλών προσδοκιών

Εξαιρετικές χαμηλές είναι οι προσδοκίες από το σημερινό Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Εξαιρετικές χαμηλές είναι οι προσδοκίες από το σημερινό Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Οι έντονοι διάλογοι και οι πρώτες αρνήσεις κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς, δεν προδιαθέτουν για κανενός είδους συμφωνία σε κανένα θέμα. Στη συνάντηση δεν θα συμμετέχει ο ΓΓ του ΚΚΕ, ενώ δεν προσκλήθηκε η Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, ακόμη και ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς που θα δώσουν το παρών, το κλίμα που επικρατεί είναι ιδιαιτέρως βαρύ, με το σύνολο της αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, από το Συμβούλιο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και, στην καλύτερη περίπτωση, ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες δεσμεύσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων κρίσιμων θεμάτων. Μάλιστα, η κυβέρνηση διέρρευσε πως επιδιώκει τη σύσταση διακομματικών ομάδων εργασίας που θα λειτουργούν το επόμενο διάστημα -όμως, η αντιπολίτευση εμφανίζεται επιφυλακτική, καθώς θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιδιώκει να δημιουργήσει μια εικόνα συνευθύνης, για αποφάσεις που λαμβάνει μόνο του, αλλά και για την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του, όπως σημείωσαν ορισμένοι πολιτικοί αρχηγοί.

Επισήμως, η ατζέντα της σημερινής συνάντησης περιλαμβάνει το προσφυγικό, την αυριανή σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, τις εξελίξεις στα μέτωπα της τρομοκρατίας και του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς και την ενημέρωση για τα πρόσφατα ταξίδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Άγκυρα και Ισραήλ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Ασφαλιστικό που «καίει» την κυβερνητική πλειοψηφία η οποία αναζητά συμμάχους για να το περάσει από τη Βουλή. Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προτείνει στη συγκρότηση διακομματικών επιτροπών κυρίως για το θέμα του ασφαλιστικού αλλά και για το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η διακομματική για το ασφαλιστικό φαίνεται πως θα έχει ως επικεφαλής των καθηγητή Σάββα Ρομπόλη και η αποστολή της θα είναι η μελέτη των προτάσεων όλων των πλευρών με στόχο έως τις 18 Δεκεμβρίου να βγει ένα πόρισμα που θα αποδεχθούν όλα τα κόμματα ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο σχετικός νόμος να περάσει πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια συνεννόησης. Όπως προκύπτει από τους διαλόγους που είχε χθες ο κ. Τσίπρας με τους επικεφαλής των κομμάτων, δεν υπάρχει πρόθεση να συζητηθούν ενώπιον του ΠτΔ συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό καθώς κυρίως η Φ. Γεννηματά αλλά και ο Στ. Θεοδωράκης υποδεικνύουν ως χώρο συζήτησης του ασφαλιστικού τη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας την Παρασκευή με τους επικεφαλής των κομμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και ημέρες είχε αναφερθεί στην ανάγκη οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για ανταλλαγή προτάσεων που αφορούν ζητήματα που ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα μιας τετραετίας. 

Ως προς το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός επιδιώκει εθνικό διάλογο, κάτι που είχε προαναγγείλει από την ανάγνωση ακόμα των προγραμματικών δηλώσεων, όταν σημείωνε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί μια εθνική προσπάθεια και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο με τις προτάσεις τους, «διότι η δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος δεν αφορά αυτή την κυβέρνηση. Ξεπερνά αυτή την κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις, αφορά την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας, αφορά τις επόμενες γενιές».

Ως προς το προσφυγικό, αύριο έχει οριστεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Το πρόσφατο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι έχει δημιουργήσει εξελίξεις και δεδομένα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. 

Για τη Συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της 4ετίας θα ανοίξει όλα τα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Πηγή www.imerisia.gr