tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνέντευξη: Γιώργος Μπενέτος, Πρόεδρος του E.Ε.Π

Συνέντευξη του προέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργου Μπενέτου στον Βαγγέλη Γιακουμή.

Τα μέτρα που ψηφίζονται θα δώσουν τη χαριστική βολή


 

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος, ανοίγει τα χαρτιά του μιλώντας για το τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα έτσι ώστε να ενισχυθεί ο τομέας που ο ίδιος εκπροσωπεί , τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να προωθηθεί η αναπτυξιακή πολιτική η οποία έχει χαθεί.

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή.

 

  • κ. Πρόεδρε θα ήθελα να μου περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του  εμπορίου  μετά και τα αυξημένα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

 

Το εμπόριο δοκιμάζεται εδώ και 6 χρόνια από την ύφεση που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση και τα μέτρα που πάρθηκαν απ όλες τις κυβερνήσεις ούτε της παρούσας εξαιρουμένης. Πολύ φοβάμαι όμως ότι τα τελευταία μέτρα θα δώσουν την χαριστική βολή.

 

  • Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας και πως οι έμποροι θα πρέπει να κινηθούν από εδώ και πέρα για να μπορέσουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά να επιβιώσουν επαγγελματικά;

 

Να κάνουν τον σταυρό τους να είναι υγιείς πρώτα απ όλα και μετέπειτα να αναζητήσουν συνεργασίες και συνέργειες, δηλαδή οικιοθελείς  συνενώσεις, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν εκτός από την φορολογική λαίλαπα και από τον ανταγωνισμό που δέχονται από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

 

  • Η ανεργία είναι το μείζον θέμα κ. Πρόεδρε, οι εκτιμήσεις μάλιστα για το νέο έτος είναι δυσοίωνες. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;

 

Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων είναι απών. Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί και να υπάρξουν επενδύσεις δηλαδή νέες δουλειές, ή προκαλεί εμπόδια που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Να γίνουν επενδύσεις γρήγορα και απλά και να μην βλέπουμε τον οποιονδήποτε ξένο ή Έλληνα επενδυτή / επιχειρηματία ως εν δυνάμει φοροφυγά, απατεώνα ή δυνάστη του περιβάλλοντος.

Μόνο έτσι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα υπάρξει και διαθέσιμο εισόδημα «κάποια στιγμή » για κατανάλωση.

Όσο καθυστερούμε να εξετάζουμε μια επενδυτική πρόταση και όσο προβάλλονται ως τροχοπέδη δικαστικές προσφυγές «υποτιθέμενων θιγόμενων», οι οποίες λύνονται στο πολύ βάθος του χρόνου, σε συνάρτηση με το ασταθές και σχεδόν ανά μήνα μεταβαλλόμενο (στο χειρότερο) φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον όσον αφορά την λειτουργία των επιχειρήσεων, η φράση «επενδυτής και επιχειρηματίας στην Ελλάδα», θα καταλήξει να αποτελεί το διαχρονικό ανέκδοτο της ημέρας.