tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνέντευξη: Παναγιώτης Αγνιάδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή.

 
  • κ. Πρόεδρε θα ήθελα να μου περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σας    μετά και τα αυξημένα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.
Παναγιώτης Αγνιάδης: Αντιλαμβάνεστε πως η κατάσταση που συνεχίζει να χειροτερεύει, όχι απλά μας έχει θορυβήσει, αλλά μας κάνει να πιστεύουμε πως τελικά δεν θα αντέξει το βάρος όλων αυτών των μέτρων η Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα.
Ενδεικτικά θα καυτηριάσω μια από τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης, κι αναφέρομαι στην αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%. Όπως έχουμε αναδείξει το θέμα και από την ΚΕΕ, η κίνηση αυτή θα δώσει την χαριστική βολή στην αγορά, που ήδη υπολειτουργεί λόγω της δραματικής μείωσης της ζήτησης εξ αιτίας της ανέχειας που βιώνουν οι καταναλωτές.
Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει αναδείξει επανειλημμένα τις εφιαλτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο κύμα πτωχεύσεων, αρνητικών επενδύσεων και επιχειρηματικής μετανάστευσης.
Συνολικά, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικά εισπρακτικά μέτρα. Αντίθετα, μάλιστα η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και η μείωση της φορολογίας συνθέτουν το μοναδικό αντίδοτο στην ύφεση. Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία θα αφυπνιστεί, προτού να είναι πολύ αργά και δεν θα επιβεβαιώσει τα νέα σενάρια για δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις.
 
  • Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας και πως οι συνάδελφοι σας  θα πρέπει να κινηθούν από εδώ και πέρα για να μπορέσουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά να επιβιώσουν επαγγελματικά;
Παναγιώτης Αγνιάδης: Οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι βιοτέχνες, γενικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αλήθεια ότι ανέκαθεν υπήρξαν πνεύματα ανήσυχα και αναζητούσαν την επόμενη επαγγελματική ευκαιρία. Οι κινήσεις, που οι περισσότεροι πλέον κάνουν, είναι πλέον προς άλλες αγορές. Η εξωστρέφεια που πολλοί έχουν επιδείξει, είναι μια λύση και μια βιώσιμη προοπτική, ειδικά για την μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα. Θεωρώ πως η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει αυτές τις κινήσεις κι εμείς από τη μεριά μας προσπαθούμε να παροτρύνουμε, να συμβουλεύουμε αλλά και να ενισχύουμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν σε εκθέσεις του εξωτερικού, σε επιχειρηματικές αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
  • Η ανεργία είναι το μείζον θέμα κ. Πρόεδρε, οι εκτιμήσεις μάλιστα για το νέο έτος είναι δυσοίωνες. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;
Παναγιώτης Αγνιάδης: Να διατηρηθεί η Μικρομεσαία Επιχείρηση. Σκεφτείτε ότι κάθε κατάστημα απασχολεί τουλάχιστον δύο άτομα. Ακόμη κι` από την ίδια οικογένεια να είναι, κι αυτό σημαντικό στοιχείο στη μείωση της ανεργίας είναι. 
Το 2016  – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – θα είναι μια χρονιά εξίσου δύσκολη με το 2015, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είναι τουλάχιστον χειρότερη. Μακάρι οι νέες συμφωνίες να καταφέρουν αρχικά να ηρεμήσουν την κοινή γνώμη, να κάνουν τον κόσμο να ησυχάσει, να ξαναδεί με αισιοδοξία τη ζωή και τις καθημερινές του ανάγκες, που ποτέ δεν σταματούν. Η αγορά θα βρει τον ρυθμό της, όταν τον βρει και η κοινωνία μας.
 
  • Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων είναι απών. Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί και να υπάρξουν επενδύσεις δηλαδή νέες δουλειές, ή προκαλεί εμπόδια που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη;
Παναγιώτης Αγνιάδης: Η απάντησή μου θα είναι σε συνέχεια της προηγούμενης. Μιλάτε για επενδύσεις. Που; Σε πιο περιβάλλον; Με πιο φορολογικό καθεστώς; Με ποιες συμμαχίες; Αντιλαμβάνεστε πως η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει τώρα περισσότερο από ποτέ ένα προφίλ φιλικό προς τους επενδυτές, όχι απαραίτητα μόνο τους ξένους που γιατί όχι – εάν υπάρξουν – καλοδεχούμενοι να είναι, αλλά και για εμάς, που είμαστε εδώ, έχουμε αντέξει όσο μπορούμε τις μνημονιακές προτάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και επιμένουμε να είμαστε όρθιοι. Επομένως, η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει πιο άμεσο  από το σταθεροποιήσει την αγορά και την επιχειρηματική ζωή του τόπου μας. Να μην βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και να δώσει κίνητρα για όλους μας. Να μείνουμε στην Ελλάδα, να επενδύσουμε στην Ελλάδα.