tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνέντευξη: Πλάτων Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

Πλάτων Μαρλαφέκας:Στην Αχαΐα υπάρχουν 1200 επιχειρήσεις λιγότερες σε σχέση με αυτές που ανοίγουν


Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτων Μαρλαφέκας εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη δυτική Ελλάδα με προβλήματα που έχουν σχέση με τις υποδομές σε ολόκληρη την περιφέρεια.
Η ανεργία είναι το μείζον θέμα, όπως και το αρνητικό ισοζύγιο στο οποίο βρίσκονται οι επιχειρήσεις της περιοχής χωρίς ωστόσο να παραβλέπει τις σοβαρές αναπτυξιακές προσπάθειες που εκδηλώνονται .
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Πλ. Μαρλαφέκα :

  • κ, πρόεδρε θα ήθελα να μου περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σας    μετά και τα αυξημένα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.
Πλ. Μαρλαφέκας: Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πούμε πως η Αχαΐα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα μείωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και οικονομικής υστέρησης. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι στην τελευταία θέση με μαζί με την Ήπειρο όσον αφορά το ΑΕΠ, πολύ πιο κάτω του Μ.Ο. της χώρας μας. Στερείται βασικών υποδομών όπως οδικές αρτηρίες, σιδηρόδρομο, φυσικό αέριο. Και ενώ το λιμάνι της είναι ενταγμένο στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, δεν έχει σύγχρονες υποδομές για εμπορικές δραστηριότητες. Η οικονομική κρίση με την συρρίκνωση των εισοδημάτων και την υψηλή άμεση και έμμεση φορολογία επιδείνωσε τα προβλήματα με αποτέλεσμα σήμερα η ανεργία να αγγίζει το 38%.
  • Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας και πως οι συνάδελφοι σας  θα πρέπει να κινηθούν από εδώ και πέρα για να μπορέσουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά να επιβιώσουν επαγγελματικά;
Πλ. Μαρλαφέκας: Οι επιχειρηματίες της περιοχής, έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες. Την τελευταία πενταετία έχουμε αρνητικό ισοζύγιο όσον αφορά τις επιχειρήσεις που κλείνουν σε σχέση με αυτές που ανοίγουν, δηλ. έχουμε 1200 επιχειρήσεις λιγότερες και η πλειοψηφία αυτών είναι μεταποιητικές, στοιχείο που επιδεινώνει τα προβλήματα. Το Επιμελητήριο Αχαΐας κινείται μέσα σε αυτό το περιβάλλον και αναπτυξιακά αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε σαν περιοχή μας.
Έτσι υλοποιούμε δράσεις με το Πανεπιστήμιο όπως η ετήσια έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας PATRS IQ, το πρόγραμμα CULTURE AND SHOPPING μέσω του οποίου κτίζουμε τον τουρισμό πόλης σε συνεργασία με μεγάλους tour operators, τo ACHAIA VALUES με το οποίο αναλαμβάνουμε το εμπορικό και εξαγωγικό τμήμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Οι επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει αυτές και πολλές άλλες δράσεις του Επιμελητηρίου, όπως η προώθηση οίνων ΠΟΠ σε τρίτες χώρες, προγράμματα για τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα και πολλά άλλα.
  • Η ανεργία είναι το μείζον θέμα κ. Πρόεδρε, οι εκτιμήσεις μάλιστα για το νέο έτος είναι δυσοίωνες. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;
Πλ. Μαρλαφέκας: Χρειάζεται επιθετικές πολιτικές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Εμείς σε αυτό τον χώρο κινούμεθα και προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις τοπικές δυνάμεις. Αυτό είναι μονόδρομος και τοπικά και εθνικά οι πολιτικές και οι ενέργειες δεν θα πρέπει να έχουν άλλη κατεύθυνση.
  • Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων είναι απών . Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί και να υπάρξουν επενδύσεις δηλαδή νέες δουλειές, ή προκαλεί εμπόδια που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη;
Πλ. Μαρλαφέκας: Σαφώς και μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον μέσω της νομοθεσίας.Η φορολογική πολιτική είναι εργαλείο παρέμβασης και ανάπτυξης και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινείται. Αναγνωρίζοντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας μας θα πω, πως με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές αυξάνουμε την εισπραξιμότητα, αλλά οδηγούμε τους πιθανούς επενδυτές προς άλλες κατευθύνσεις. Και βεβαίως διώχνουμε και τις Ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες για να παραμείνουν βιώσιμες, αναζητούν λύσεις ανάγκης με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την χώρα μας.