tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνέντευξη τύπου στο Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών

Την Πέµπτη, 31 Μαΐου 2012, δόθηκε στα γραφεία του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών, Πανεπιστηµίου αριθ. 44 στην Αθήνα, συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Ζηµιωθέντων από την ασφαλιστική εταιρεία ΄΄ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ΄΄,

Αθήνα, 1/6/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέµα: Συνέντευξη τύπου στο Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών

 

Την Πέµπτη, 31 Μαΐου 2012, δόθηκε στα γραφεία του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών, Πανεπιστηµίου αριθ. 44 στην Αθήνα, συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Ζηµιωθέντων από την ασφαλιστική εταιρεία ΄΄ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ΄΄, στην οποία παρίσταντο εκ µέρους του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Συλλόγου, ο Πρόεδρος κ. Θεοχάρης Πετρίδης, η Αντιπρόεδρος κα Κων/να Φωτοπούλου, τα µέλη κα Αριστέα Καρακώστα και κ. Κων/νος Παναγιωτίδης και ο Οργανωτικός Γραµµατέας κ. Νικόλαος Κεχαγιάογλου, καθώς επίσης και οι νοµικοί του σύµβουλοι κ.κ. Χρήστος Φίλιος και Θεµιστοκλής Κλουκίνας.

Οι νοµικοί σύµβουλοι του Συλλόγου ανέλυσαν διεξοδικά την βάση ιεκδίκησης εναντίον του Ελληνικού ∆ηµοσίου αναφέροντας ότι, οι αγωγές κατατίθενται πλέον µαζικά και καθηµερινά, ενώ πολύ σύντοµα θα ζητηθεί προτεραιοποίηση της εκδίκασης λόγω του πλήθους των αγωγών και της κοινωνικής του διάστασης, υπολογίζεται δε ότι, οι αγωγές θα ξεκινήσουν να εκδικάζονται στις αρχές του 2013 και η απόφαση θα εκδοθεί λίγους µήνες µετά.

Εκ µέρους της ∆ιοικητικής Επιτροπής του Επιµελητηρίου παρέστη ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Λεβετσοβίτης, ο οποίος στο σύντοµο χαιρετισµό που απηύθυνε δήλωσε την αµέριστη συµπαράσταση του Ε.Ε.Α. στα αιτήµατά τους. 

Στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου τονίστηκε από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συλλόγου, το γεγονός, ότι, εφόσον δεν ισχύσουν οι κανόνες κοινής λογικής, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει αναίτια για ένα ακόµα ζήτηµα ανικανότητας των πολιτικών που διαχειρίζονται τα οικονοµικά του κράτους.

Συγκεκριµένα, το ζήτηµα που αφορά περίπου 1.000.000 άµεσα ή έµµεσα ασφαλισµένους θα µπορούσε να λυθεί εξαιρετικά εύκολα µε την διεθνώς εφαρµοσµένη διαδικασία της εκκαθάρισης εν λειτουργία µε την εγγύηση του δηµοσίου  και την άµεση αναδοχή των συµβολαίων. Το άνοιγµα που υπήρχε ήταν απολύτως διαχειρίσιµο   και θα είχε άνετα απορροφηθεί. Αντιθέτως, οι συνέπειες στην ασφαλιστική αγορά σήµερα είναι  απολογιστικά  πολύ χειρότερες, η εµπιστοσύνη των καταναλωτών στον θεσµό έχει επιδεινωθεί δραµατικά, ενώ το άνοιγµα των ανακληθεισών εταιρειών είναι πολλαπλάσιο.

Τονίστηκε ότι, είναι κωµικό να προκηρύσσεται ο διαγωνισµός για την αναδοχή τον Μάιο του 2012, σχεδόν 3 χρόνια µετά την ανάκληση της Ασπίς Πρόνοια κάτι που αποδεικνύει ανικανότητα, άγνοια ή ακόµα και σκοπιµότητα.

Το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών συναινεί στις κάτωθι προτάσεις του Συλλόγου :

ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΓΥΗΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΖΩΗΣ

Ο νόµος 3867 µέσω του οποίου ιδρύεται το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, ορίζει ρητά (άρθρο 2  παρ.5) ότι σε περίπτωση που δεν αναληφθεί το χαρτοφυλάκιο ζωής από ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία, το µέρος της απαίτησης που δεν ικανοποιείται από το προϊόν της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, ικανοποιείται κατά ποσοστό 70% από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής.  Το πρόβληµα έγκειται στο πως θα δανειοδοτηθεί το εγγυητικό κεφάλαιο προκειµένου να αρχίσουν οι πληρωµές. Η πρότασή µας είναι  η εξής: Να δανειστεί µέσω εγγυήσεων από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο έχει δώσει πακτωλούς δισεκατοµµυρίων εγγυήσεις στις τράπεζες. Το εγγυητικό  κεφάλαιο ζωής είναι αναµφισβήτητα ένας αξιόχρεος δανειζόµενος και η στήριξή του ασφαλώς αναβαθµίζει την ασφαλιστική αγορά και αποκαθιστά την εµπιστοσύνη των πολιτών στον θεσµό. Το ΤΧΣ δεν µπορεί να έχει µονοσήµαντο ρόλο και να αγνοεί έναν βασικότατο πυλώνα του Χρηµατοπιστωτικού συστήµατος. Το διακύβευµα είναι σοβαρότατο διότι η ενεργοποίηση του εγγυητικού ταµείου θα ικανοποιήσει µεγάλο µέρος ασφαλισµένων οι οποίοι δεν θα στραφούν ένδικα εναντίον του Ελληνικού ∆ηµοσίου.

 

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΩΝ UNIT LINKED

Η αποτίµηση των unit linked προϊόντων (ασφάλιστρα συνδεδεµένα µε επενδύσεις) έχει γίνει µε αυθαίρετη ερµηνεία του νόµου 400/70 µε αποτέλεσµα 67.000 συµβόλαια να έχουν αποτιµηθεί στο 5%(!!) της πραγµατικής  αποζηµιωτικής τους αξίας. Αυτά τα συµβόλαια διέθεταν ενσωµατωµένες εγγυήσεις οι οποίες δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη από τον επόπτη, ο οποίος αντιθέτως  έχει αποτιµήσει σωστά όλα τα συµβόλαια εφάπαξ καταβολής βραχυπρόθεσµου ορίζοντα. Με αυτή την αυθαίρετη διαδικασία έχει πετάξει έξω όλους τους µικροαποταµιευτές και τους έχοντες σωστή ασφαλιστική συνείδηση πολίτες οι οποίοι αποταµίευαν επί µακρόν για να εξασφαλίσουν µια σύνταξη ή ένα εφάπαξ.. Αυτό δεν έχει ούτε νοµική ούτε ηθική ούτε δίκαιη διάσταση και πρέπει άµεσα να διορθωθεί διότι δηµιουργεί τεράστιο πρόβληµα και στην ασφαλιστική αγορά η οποία κατακλύζεται από προϊόντα unit linked εγγυηµένου κεφαλαίου ή επιτοκίου.

 

ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

Οι κάτοχοι προγραµµάτων νοσηλείας οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να ασφαλιστούν αλλού είτε λόγω προβληµάτων υγείας είτε λόγω προχωρηµένης ηλικίας βρίσκονται  ακόµα µετέωροι και κυριολεκτικά δυστυχισµένοι και ανασφαλείς. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αποβιώσει. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να διανεµηθούν κι αυτοί οι άνθρωποι αναλογικά στις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτές ήταν οι ωφεληµένες από την ανάκληση αφού έσπευσαν µε ιδιαίτερο ζήλο να καρπωθούν την υγιή ασφαλιστική ύλη των ανακληθεισών εταιρειών. 

 

ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Βάσει του Ν.3867/ άρθρο 2 παρ.1 δ τα νοσηλευτικά ιδρύµατα θα πάρουν το 50% των χρηµάτων που τους οφείλονται από τις νοσηλείες των ασφαλισµένων. Αυτό σηµαίνει 100% κάλυψη των πραγµατικών τους εξόδων. Απεναντίας οι ασφαλισµένοι οι οποίοι πλήρωσαν οι ίδιοι τα νοσοκοµεία και κατέθεσαν τα δικαιολογητικά στις ασφαλιστικές εταιρείες για να αποζηµιωθούν, δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα! Αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί άµεσα. Το ποσό αυτών των αποζηµιώσεων είναι πολύ µικρό.

 

Με το πέρας της συνέντευξης τύπου, τα µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Συλλόγου συναντήθηκαν και µε τον Γενικό Γραµµατέα του Ε.Ε.Α. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος µε την σειρά του τους διαβεβαίωσε ότι το Επιµελητήριο είναι αρωγός στο δίκαιο των αιτηµάτων τους, και µε τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά το θέµα και τις περαιτέρω ενέργειες για την επίλυσή του.

Από την Διοικητική Επιτροπή