tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συντάξεις : “Ψαλίδι” στα ευγενή ταμεία ετοιμάζει η κυβέρνηση

Βρέθηκαν οι δύο βασικές πηγές που θα κλείσουν την "τρύπα" 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο Μνημόνιο για το 2015 -16

Βρέθηκαν οι δύο βασικές πηγές που θα κλείσουν την "τρύπα" 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο Μνημόνιο για το 2015 -16, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από κύκλους του Υπ. Εργασίας. 

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ, τραπεζών και άλλων "ευγενών" ταμείων θα κληθούν να "καλύψουν" τα 900 εκατ. ευρώ από τις περικοπές συνταξιοδοτικές δαπάνες 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο Μνημόνιο στο Ασφαλιστικό.

Τα 1,3 δισ. ευρώ που απομένουν για να πιαστεί ο παραπάνω συνολικός μνημονιακός στόχος θα προέλθουν -αναφέρουν οι ίδιες πηγές- από την έμμεση εξοικονόμηση που προκύπτει στους συνταξιοδοτικούς φορείς από την παρακράτηση 6% στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ η οποία έχει επιβληθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.                

Η μείωση των συντάξεων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλα "ευγενή" ταμεία και η έμμεση μείωση σε όλες τις συντάξεις μέσω των παρακρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ αποτελούν τα βασικά σκέλη της πρότασης την οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση προς τους δανειστές για το Συνταξιοδοτικό (από δημοσιονομική άποψη) ενόψει της διαπραγμάτευσης με το "κουαρτέτο", σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από στενό συνεργάτη του Υπουργείού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου. 

Η εξίσωση της ελληνικής πρότασης στους δανειστές

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Capital.gr από το Υπ. Εργασίας: 

1. Τα 900 εκατ. ευρώ του στόχου εξοικονόμησης των 2,2 δισ. ευρώ από τις συντάξεις το 2015 – 2016 θα προέλθουν από μειώσεις στις παλιές και νέες συντάξεις των πρώην εργαζομένων των ΔΕΚΟ, τραπεζών και άλλων "ευγενών" ταμείων . 

Οι μειώσεις αυτές θα προέλθουν από το ενιαίο κανόνα υπολογισμού εισφορών και παροχών τον οποίο επεξεργάζεται ειδική επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων του Υπ. Εργασίας, ο οποίος θα θίξει κύριους τους συνταξιούχους των "ευγενών" ταμείων ( οι οποίοι ως εργαζόμενοι αμείβονταν με πάνω από 1000 ευρώ και όχι εκείνους του ΙΚΑ που κατά βάση αμείβονταν με κάτω από 1000 ευρώ). 

2. Τα 1,3 δισ. ευρώ του μνημονιακού στόχου εξοικονόμησης για το 2015 -16 θα προέλθουν από την έμμεση εξοικονόμηση που έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν οι συνταξιοδοτικοί φορείς από την παρακράτηση 6% που έχει επιβληθεί τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Πιο αναλυτικά 450 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν έμμεσα από τις παρακρατήσεις στο β' εξάμηνο του 2015 (μιας και έχουν αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο) και άλλα 850 εκατ. ευρώ το 2016. 

Αν οι δανειστές αποδεχθούν στα βασικά της σκέλη την παραπάνω πρόταση, τότε ο φετινός μνημονιακός στόχος για εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ θεωρείται από κύκλους του Υπ. Εργασίας ότι προφανώς θα επιτευχθεί, μιας και σχεδόν τόσα εκατ. ευρώ θα εξοικονομήσουν από τους προϋπολογισμούς τους οι συνταξιοδοτικοί φορείς (ταμειακά και όχι λογιστικά) από τις παρακρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ. 

Χάρη στις ίδιες παρακρατήσεις στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ, μπορεί να επιτευχθεί κατά σχεδόν 50% ο μνημονιακός στόχος μείωσης των συνταξιοδοτικών δαπανών το 2016. Και αυτό γιατί τα 850 – 900 εκατ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ που στοχεύει το Μνημόνιο θα προέλθουν από τις έμμεσες μειώσεις των συντάξεων που φέρνουν οι εν λόγω παρακρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Ζητούμενη παραμένει από εκεί και πέρα -για τους δανειστές- η απόδοση αυτών των παρακρατήσεων στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος "στενάζει" από την υποχρηματόδοτηση του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών φορέων .

Πηγή www.capital.gr