tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνταξιούχοι. Έξοδος αλλά χωρίς τέλος τα βάσανα

Άρθρο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΟΒΟΥ Οργανωτικού Γραμματέα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Άρθρο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΟΒΟΥ

Οργανωτικού Γραμματέα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

 

Το Καστελόριζο, χρησιμεύει πια ως βήμα για πρωθυπουργούς που θέλουν να κάνουν σημαντικές ανακοινώσεις: Ο Γιώργος Παπανδρέου το επέλεξε για να ανακοινώσει την είσοδο στο τούνελ των μνημονίων, και ο Αλέξης Τσίπρας να διαβεβαιώσει για την καθαρή έξοδο απ' τα μνημόνια!

 

Μπαίνουμε, κατά τον πρωθυπουργό, στη λεωφόρο της… κανονικότητας που βάζει, υποτίθεται τέλος στα βάσανά μας.

 

Αλλά για εκείνα που βασανίζουν εμάς, δεν ψέλλισαν ούτε λέξη τα χείλη του πρωθυπουργού. Δηλαδή:

 

-Τι θα γίνει με τα μέτρα που μας φόρτωσαν τα τελευταία οχτώ χρόνια;

-θα αποκατασταθούν οι περικοπές των συντάξεων;

-θα επαναχορηγηθούν η 13η και η 14η σύνταξη;

-θα επαναχορηγηθεί το εκας στους συνταξιούχους με τις συντάξεις πείνας;

-θα επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς οι συντάξεις χηρείας και ο βασικός μισθός των εργαζομένων τουλάχιστον στα 750 ευρώ;

-θα προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές με αξιοπρεπείς αμοιβές; θα βελτιώσουν τις δημόσιες δομές υγείας για να μη βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

-θα καταργήσουν τον ενφια για να μην πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι μας;

-θα αυξήσουν το αφορολόγητο αντί να το κατεβάσουν στα 5.600 ευρώ από το 2020 -ή και νωρίτερα-, όταν συνταξιούχος με 490 ευρώ χάνει μια σύνταξη το χρόνο;

 

Εφόσον λοιπόν μπαίνουμε στην κανονικότητα θα σταματήσουν τον επανυπολογισμό και τις περικοπές των συντάξεων απ' το Γενάρη του 2019, όπως προβλέπει ο νόμος του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου;

 

Αυτές είναι οι διεκδικήσεις μας και γι’ αυτά, θέλουμε εμείς και τα παιδιά μας να ακούσουμε τι θα γίνει στην κανονικότητα.

 

Όμως τις τελευταίες μέρες υπουργοί της κυβέρνησης λένε με κυνικότητα πως τα μέτρα του Κατρούγκαλου θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας. Μάλιστα πήραν κι αέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας ότι οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου είναι συνταγματικές, και, επί πλέον, διάφοροι κυβερνητικοί αφήνουν να πλανάται στον αέρα και η αφαίρεση απ' τους παλιούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ των 220 ευρώ, που αποτέλεσαν βασική συμμετοχή στις συντάξεις του τεβε.

 

Το 2018, όπως τονίζει η ςεα, θα είναι μια χρονιά μαραθώνιου αγώνα για να μην εφαρμοστούν οι θανατηφόρες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, που – μαζί με τους προηγούμενες απώλειες – θα μας στείλουν στον Καιάδα. Προσπερνάμε τα φληναφήματα του υπουργού Οικονομικών Τσακαλώτου για τη θειά του στην Πρέβεζα που με τη… μεγάλη σύνταξη των 450 € βοηθά και τα εγγόνια της, εγείροντας έτσι και τις υποκριτικές -βέβαια- επικρίσεις των δανειστών γιατί δεν έχουμε κοινωνικό κράτος για τα παιδιά μας! Μακάρι να μπορούσαμε -έστω και με στερήσεις- να ενισχύσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας καθώς τους αυτοαπασχολούμενους να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, μπροστά στα μεγαθήρια της αγοράς.

 

Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με όλες τις ελλείψεις του, δεν ήρθε εξ ουρανού, θεμελιώθηκε πάνω στην κατεστραμμένη Ελλάδα με σκληρούς αγώνες. Και ν' αφήσουν στην άκρη οι ορκισμένοι αντίπαλοι της Κοινωνικής Ασφάλισης τους «θρήνους», πως οι σημερινοί ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν τις δικές μας συντάξεις. Αυτές οι συντάξεις, έχουν πληρωθεί από εμάς. Και αυτά που πληρώνουν όσοι έχουν ασφάλιση είναι για τις δικές τους συντάξεις.

 

Η κοινωνική Ασφάλιση είναι μια απ' τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στον εικοστό αγώνα για όλο τον κόσμο. Και εκτός απ' τους ορκισμένους αντιπάλους της, όπως οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι τραπεζίτες και οι μεγαλέμποροι, η κοινωνική Ασφάλιση είχε -και έχει- να αντιμετωπίσει τους δολιοφθορείς, που αυτοαποκαλούνται «κοινωνικοί εταίροι» και έχουν θεοποιήσει τους διαβόητους διαλόγους. Είναι αυτοί που λοιδορούν για «επαναστατική γυμναστική», όσους υπερασπίζονται την κοινωνική Ασφάλιση και χλευάζουν τους συνταξιούχους που αγωνίζονται για την αποκατάσταση των συντάξεων. Και χέρι-χέρι με κάποιους «ειδικούς» προκρίνουν για δικαίωση, τους δικαστές και τα δικαστήρια…

 

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο κίνημα των συνταξιούχων, καθυστερήσαμε την εφαρμογή μέτρων, αποκαλύπτουμε παράνομες παρακρατήσεις, καθ' υπέρβαση των δικών τους νόμων, και αποσπάμε δεσμεύσεις για προβλήματα που απασχολούν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων.

 

Τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ήμασταν περισσότεροι στον αγώνα. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, συλλογικά και ξεχωριστά ο καθένας και η καθεμία από εμάς για να πείσουμε τη μεγάλη μάζα των συνταξιούχων που είναι έξω από τα Σωματεία να μπουν στον αγώνα. Όσο θα διευρύνεται η συμμετοχή, τόσο θα δυσκολεύονται στην επιβολή των μέτρων, που μας φόρτωσαν διαχρονικά.

 

Δεν μένουμε αδιάφοροι απ' τις πολεμικές επεμβάσεις, και με τη συνέργια της κυβέρνησης ςυριζα-ανελ, στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο, καμιά εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και την αλλαγή συνόρων. Να κλείσουν οι βάσεις, το ορμητήριο για σφαγιασμό των λαών σήμερα, και πιθανού στόχου σε μια γενικευμένη σύρραξη αύριο, και δεν θα δεχτούμε ως άλλοθι τα εθνικά θέματα για την απεμπόληση λύσεων στα προβλήματά μας.

 

Λέμε προς κάθε κατεύθυνση: κύριοι, έχουμε συσσωρεύσει αρκετή πείρα. Δεν μπορείτε πια να μας ξεγελάτε. Με την επιμονή και τον αγώνα μας θα τους υποχρεώσουμε να δώσουν λύσεις. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το χρέος μας σε αυτούς που, εκτός απ' τους αγώνες τους, έδωσαν και τη ζωή τους γι' αυτές τις κατακτήσεις. Είναι η παρακαταθήκη στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.

 

 

ΑΣΒ