tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τα 6 ραντεβού με την εφορία έως το τέλος του έτους

Έξι κρίσιμα ραντεβού με την εφορία έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους.

Έξι κρίσιμα ραντεβού με την εφορία έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους. Και δεν πρόκειται μόνο για ραντεβού με το δημόσιο ταμείο για την πληρωμή φόρων, αλλά και σε άλλες σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν εφόσον ο φορολογούμενος θέλει να μην επιβαρυνθεί στο μέλλον. Ας δούμε τις φορολογικές υποχρεώσεις αναλυτικά:

Τέλη κυκλοφορίας
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως και τις 31 Δεκεμβρίου να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους. Αν περάσει η σχετική προθεσμία τότε υα τους βεβαιωθεί πρόστιμο στο διπλάσιο των τελών που αντιστοιχούν στο όχημά του. Για να μην επιβαρυνθεί ένας φορολογούμενος τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου να καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του στην εφορία (υποβολή δήλωσης ακινησίας). Για τη πληρωμή των τελών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εκτυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο που έχει αναρτηθεί στο taxisnet (www.gsis.gr) αφού πρώτα εισαγάγουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Με αυτό ανά χείρας θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη σε τραπεζικό γκισέ ή μέσω των δικτύων ιντερνετικής τραπεζικής (web banking)Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως το τέλος του έτους να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται αποκλειστικά μέσω των τραπεζών και του web banking με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής που εκτυπώνουν οι φορολογούμενοι μέσω του taxisnet και συγκεκριμένα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής περιουσιολογίου.

Δόσεις ρυθμίσεων
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να πληρώσουν και την δόση των ρυθμίσεων οφειλών που έχουν πραγματοποιήσει. Για παράδειγμα, όσοι μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων τον Νοέμβριο θα πρέπει έως το τέλος Δεκεμβρίου να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της ρύθμισης. Επίσης θα πρέπει να πληρωθούν δόσεις σε όσους έχουν άλλες ανοικτές ρυθμίσεις όπως είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή η προηγούμενη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας των 48 δόσεων.

Ε9
Έως τις 30 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις ακινήτων Ε9 για τα έτη 2010 έως και 2014 χωρίς πρόστιμα. Η διόρθωση του Ε9 για το 2014 είναι πολύ σημαντική καθώς επηρεάζει το ύψος του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Αν μετά τις αλλαγές που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται από 300 ευρώ και πάνω σε σχέση με το εκκαθαριστικό που έχει ήδη εκδοθεί, τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία προκειμένου να παρουσιάσει τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις αλλαγές που δήλωσε στο Ε9. Οι κυριότερες διορθώσεις που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι αφορούν στα ημιτελή και τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες δικαιούνται έκπτωση 60% και 20% αντίστοιχα από τον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεντρωτικές καταστάσεις
Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει έως το τέλος του έτους να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών πελατών για τα τιμολόγια που έλαβαν και εξέδωσαν κατά τη διάρκεια του 2013

Αδρανή μπλοκάκια
Οι φορολογούμενοι που έχουν αδρανή μπλοκάκια ή αδρανείς επιχειρήσεις εφόσον επιθυμούν να μην επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος για το 2015 έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών στην εφορία

Πηγή:www.capital.gr