tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τα επαγγελματικά προσόντα και η αναγνώριση στην Ευρώπη

Τα επαγγελματικά τους προσόντα αναγνωρίζονται αυτομάτως; Είναι το επάγγελμά τους νομοθετικώς κατοχυρωμένο στην ΕΕ;

Στις 18 Απριλίου διοργανώθηκε μέσω της πύλης Η Ευρώπη σου και της υπηρεσίας Η Ευρώπη σου – Συμβουλές μια τρίωρη συζήτηση στο Facebook για τα επαγγελματικά προσόντα.

Για τους ευρωπαίους πολίτες που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει γι' αυτούς ή τη νομοθεσία της χώρας υποδοχής. Η συγκέντρωση των αναγκαίων εγγράφων για να μπορούν να εργάζονται στο εξωτερικό ενδέχεται να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Τα επαγγελματικά τους προσόντα αναγνωρίζονται αυτομάτως; Είναι το επάγγελμά τους νομοθετικώς κατοχυρωμένο στην ΕΕ; Μπορούν να αποκτήσουν ευρωπαϊκή επαγγελματική κάρτα; Αυτά και άλλα ερωτήματα ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στο Facebook σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν νέοι επαγγελματίες από ολόκληρη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων ένας αρχιτέκτονας από την Κροατία που επιθυμούσε να εργαστεί στη Δανία ή τη Νορβηγία, ένας Σλοβένος που αναρωτιόταν εάν το κρατικό του πτυχίο ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό, καθώς και ένας πορτογάλος τεχνικός φαρμακείου που επιθυμούσε να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέντε νομικοί εμπειρογνώμονες από το δίκτυο Η Ευρώπη σου – Συμβουλές απάντησαν σε ερωτήσεις πρακτικού χαρακτήρα, συνεπικουρούμενοι από συναδέλφους εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτικής από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ.

Στη χώρα σας υπάρχουν σύμβουλοι EURES για να σας παράσχουν πρακτική βοήθεια και συμβουλές σχετικά με την αναζήτηση εργασίας. Μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε πιθανές απορίες σας σχετικά με το εγχείρημά σας. Σε περίπτωση που οι ερωτήσεις σας δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητάς τους, μπορούν να σας παραπέμψουν στα κατάλληλα άτομα.

Εν τω μεταξύ, ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα Η Ευρώπη σας στο Facebook και στην ιστοσελίδα EURES για άλλες συζητήσεις και εκδηλώσεις που θα σας βοηθήσουν να συγκεντρώσετε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να λάβετε τις σωστές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την αναζήτηση εργασίας ή την πρόσληψη κάποιου από άλλη χώρα της ΕΕ.

Πληροφορίες:https://ec.europa.eu/eures/public/el/news-articles

Ν.Υ