tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τα κέρδη και οι ζημιές από τη “φασαρία” της χώρας στην Ευρώπη

Αρχή της εβδομάδας, Καθαρή Δευτέρα με λαγάνα και ταραμοσαλάτα. Μπήκαμε στη Σαρακοστή με νηστεία και προσευχή

Αρχή της εβδομάδας, Καθαρή Δευτέρα με λαγάνα και ταραμοσαλάτα. Μπήκαμε στη Σαρακοστή με νηστεία και προσευχή. Όπως δηλαδή και η κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα, που προσεύχεται για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μήπως και καταφέρει να παραμείνουν μερικά χρήματα παραπάνω στη χώρα για να πέσουν στην αγορά. Και από την άλλη νηστεία και λιτό βίο που θέλει ο Γ. Βαρουφάκης.

Τα κέρδη και οι ζημιές που αν θέλει κάποιος να βάλει στη ζυγαριά για να αποτυπώσει όλη τη προσπάθεια του πρωθυπουργού από τις επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του, θα φανούν στο τέλος. Αν θα κλείσει τη συμφωνία και με ποιους όρους. Αν δηλαδή τα κέρδη δεν είναι δυσανάλογα από τη φασαρία που κάναμε ως χώρα τις τρεις αυτές εβδομάδες μετά τις εκλογές, για να  φτάσουμε να πούμε ότι βρισκόμαστε και πάλι στην αρχή.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θέλει να κλείσει ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε μέχρι τέλος καλοκαιριού να μην κινδυνεύσει η χώρα από ρευστότητα και στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης , τότε να ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες για την επόμενη φάση, της μεγάλης διαπραγμάτευσης που θα αφορά όλο το "Πακέτο" των επόμενων τριών ετών.

Σε αυτή τη φάση ακριβώς ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει και τους άλλους αρχηγούς κομμάτων της χώρας να βάλουν πλάτη. Να στηρίξουν τις προσπάθειές του προκειμένου να ομαλοποιηθεί η αγορά, η χώρα και οι πολίτες να ξανά βρούνε τους ρυθμούς τους. Σε αυτό το νέο περιβάλλον δύο τουλάχιστον κόμματα προτίθενται να συμβάλουν στην προσπάθεια. Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Είναι έτοιμοι και οι δύο αρχηγοί να συνομιλήσουν ανοικτά με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και γιατί όχι να βοηθήσουν είτε με ψήφιση ανάλογων νομοσχεδίων , είτε με προτάσεις νόμων που θα καταθέσουν, για να δείξουν ότι πράγματι συμβάλουν καθοριστικά στο να βγει η χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα.

Προσέξτε όμως. Σε μια ανάλογη λογική, δεν θα είναι θεατές οι κύριοι Στ. Θεοδωράκης και Ευ. Βενιζέλος. Ούτε φυσικά θα το ήθελε και ο πρωθυπουργός κάτι τέτοιο.   Να τους βλέπει δηλαδή  εκτός κυβέρνησης. Γι αυτό και δεν αποκλείεται πιθανόν  να ενταχθούν με στελέχη τους τα δύο κόμματα στο κοινό σκοπό όταν δούνε μάλιστα οι ίδιοι τις πραγματικές προθέσεις του κ. Τσίπρα και όχι  αυτές που τώρα  φαίνονται με τις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση εδώ είμαστε και θα τα δούμε.

 

Καλή εβδομάδα

 

* Ο Βαγγέλης Γιακουμής είναι δημοσιογράφος, πολιτικός συντάκτης στην Εφημερίδα "Αγορά" και στη τηλεόραση Action24.