tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Ως εκπρόθεσμες θεωρούνται οι δηλώσεις που θα υποβληθούν (αρχικές ή τροποποιητικές) μετά την 21η Ιουλίου 2017.

Τις ισχύουσες διατάξεις αναφορικά με τα πρόστιμα, τις προσαυξήσεις του φόρου και τις λοιπές επιβαρύνσεις που προκύπτουν κατά την υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών και εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016 παρουσιάζει το taxheaven.gr.

Ως εκπρόθεσμες θεωρούνται οι δηλώσεις που θα υποβληθούν (αρχικές ή τροποποιητικές) μετά την 21η Ιουλίου 2017 (σ.σ. μέχρι τότε έχει παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων).

* Σε περίπτωση που το χρεωστικό οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος το πρόστιμο περιορίζεται στα 100,00 ευρώ σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1080/2016.

** Προσοχή σε αυτές τι περιπτώσεις, διότι το Υπ. Οικονομικών σε προφορικές απαντήσεις προς τις Δ.Ο.Υ. αναφέρει ότι το πρόστιμο είναι 250 και 500 ευρώ αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις με απλογραφικό και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, λόγω του ότι η τροποποιητική δήλωση συνεχίζει να είναι χρεωστική. Ωστόσο διατηρούμε επιφυλάξεις καθώς η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. αναφέρει τα εξής: «α) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου» 

Σημείωση: Η προσαύξηση (0,73%) του άρθρου 73 του Κ.Φ.Δ. επιβάλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω μόνο στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή του φόρου. Για τις καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου. 

ΙΙΙ. Παραδείγματα για φυσικά πρόσωπα

i. Υποβάλλεται δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου (μη επιτηδευματία) στις 29/7/2017 (εκπρόθεσμη). Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό.

ii. Υποβάλλεται δήλωση φυσικού προσώπου με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρηση απλογραφικού συστήματος, στις 27/7/2017 (εκπρόθεσμη). Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό. 

iii. Υποβάλλεται δήλωση φυσικού προσώπου με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρηση απλογραφικού συστήματος στις 10/8/2017 (εκπρόθεσμη). Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό (2.400 ,00 ευρώ) και η καταβολή της πρώτης δόσης (800,00 ευρώ) γίνεται την επόμενη ημέρα (11/8/2016).

IV. Σχετικές διατάξεις

i. Άρθρο 19 (ν. 4174/2013): Υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης

1. Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. 
2. Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. 
3. Τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης. 

ii. ΠΟΛ. 1164/13.6.2014

Δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

Πηγή: Taxheaven