tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τα βλέμματα στο σημερινό Eurogroup στη Μάλτα

Στο επίκεντρο η πορεία της αξιολόγησης.

Στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα στρέφονται τα βλέμματα σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης.

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, o  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας  με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τους επικεφαλής των θεσμών, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προκαταρκτική αυτή συνάντηση συμφωνήθηκε η επιστροφή των θεσμών, πιθανότατα πριν από το Πάσχα.

Μετά τη συνάντηση και προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε έκανε λόγο για εντατικές διαβουλεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει σήμερα μία συνολική πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα». «Θα ενημερώσω τους υπουργούς Οικονομικών για τις τελευταίες εξελίξεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ναυτεμπορική", σε κάθε περίπτωση, το μάξιμουμ που θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αλλά για να υπάρξει μια τέτοια απόφαση θα πρέπει προηγουμένως οι δανειστές και η κυβέρνηση να καταλήξουν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στη βελγική πρωτεύουσα, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες τις τελευταίες μέρες, οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα όταν οι δύο πλευρές θα έχουν φτάσει σε σημείο τέτοιο που να μην απαιτείται περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπό συζήτηση με τους θεσμούς παραμένει ακόμη το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα στο ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην «προσωπική διαφορά» το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020. 

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε πως δεν ισχύει ότι το Ταμείο ζητεί λήψη μέτρων από το 2018. Ωστόσο, όπως είπε, στο "τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων". Ερωτηθείς δε εάν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές θέσεις του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά της ανταπεργίας, απάντησε ότι τα εργασιακά είναι πάντα ανοικτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία.

Σόιμπλε: H Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως αναμένει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παραμείνει (στο ελληνικό πρόγραμμα).

"Δεν είναι τόσο σημαντικό στο θέμα αυτό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει", είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών την Rheinische Post της Παρασκευής.

"Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί. Το θέμα της Ελλάδας δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στις γερμανικές εκλογές", πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στην συνέντευξή του.