tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Task Force : Η μείωση της φοροδιαφυγής θα φέρει μείωση των φόρων

«Ναι» στη μείωση των φορολογικών βαρών, αλλά μόνο με πάταξη της φοροδιαφυγής, λέει η Task Force, που παρουσίασε την έβδομη έκθεσή της για την Ελλάδα.

«Ναι» στη μείωση των φορολογικών βαρών, αλλά μόνο με πάταξη της φοροδιαφυγής, λέει η Task Force, που παρουσίασε την έβδομη έκθεσή της για την Ελλάδα.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο… Μόνο εάν παταχθεί η φοροδιαφυγή και το συνδεόμενο λαθρεμπόριο σε κάυσιμα, ποτά και τσιγάρα και υπάρξουν αλλαγές στη φορολογική διοίκηση θα ήταν εφικτό να μειωθεί η φορολογία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υποστήριξε ανώτατος αξιωματούχος της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας την έβδομη έκθεση, επικεφαλής της οποίας είναι ο Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης

«Η βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης είναι καθοριστικός παράγοντας ώστε να μπορέσουν οι ελληνικές αρχές να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και να εξασφαλίσουν μια δικαιότερη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης. Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Επιτροπής (ΓΔ TAXUD) και το ΔΝΤ, συνέχισε την παροχή τεχνικής βοήθειας προς υποστήριξη των ελληνικών αρχών στον εν λόγω τομέα και για να παγιωθούν τα οφέλη από τα πρόσφατα επιτεύγματα στον τομέα των δημόσιων οικονομικών. Συνολικά, η ελληνική φορολογική διοίκηση πέτυχε σημαντική πρόοδο, τόσο στον τομέα της ίδιας της φορολογικής διοίκησης με την έκδοση απόφασης του γενικού γραμματέα για το νέο οργανόγραμμα, όσο και σχετικά με τις βασικές επιχειρηματικές διαδικασίες, ιδίως όσον αφορά τα αποτελέσματα στους τομείς της είσπραξης οφειλών και των επιστροφών του ΦΠΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

«Καμπανάκι» για τη ρευστότητα

Την ίδια ώρα, ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ενώ οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν αποτελέσματα, η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία δεν έχει βελτιωθεί και αυτό πρέπει να γίνει ώστε να επέλθει η ανάπτυξη.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και πρέπει να αυξηθεί η ρευστότητά τους» τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος ενώ υποστήριξε ότι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι οι επενδύσεις όπου υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Ομάδας Δράσης και κυβέρνησης.

Όπως είπε, το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει ένα από τα σημαντικότερα για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπωςάλλωστε  και το θέμα των "κόκκινων" δανείων. Ειδικά για τα τλευταία, υποστήριξε πως δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της Task Force.

Τόνισε, όμως, πως για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων υπάρχει τεράστια διεθνής εμπειρία που μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο αξιωματούχος άφησε αιχμές για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν αξιοποίησε διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκης Ένωσης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, στην έκθεση γίνεται λόγος και για τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει. Πιο συγκεκριμένα, αποδίδονται εύσημα για τον βαθμό απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων και τονίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, μξία προσπάθεια, που, όπως επισημαίνεται, είναι αξιέπαινη και επίτευγμα για την ελληνική οικονομία.

Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της Έκθεσης, η τεχνική βοήθεια επικεντρώθηκε σε ορισμένες προτεραιότητες που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα υποστηρικτικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον με εύκολη πρόσβαση σε ρευστότητα και στις αγορές, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Για παράδειγμα, έγιναν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους και του χρόνου για τις εξαγωγές, ιδίως με εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις των τελωνειακών διαδικασιών με βάση τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το αποτέλεσμα είναι οι τελωνειακοί έλεγχοι να στηρίζονται σήμερα εξ ολοκλήρου στην εκτίμηση των κινδύνων, με σημαντική μείωση του μέσου αριθμού των φυσικών ελέγχων και των ελέγχων των εγγράφων.

 

Σε συνδυασμό με άλλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα των τελωνείων, που περιλαμβάνουν παράταση των ωρών λειτουργίας ορισμένων επιλεγμένων τελωνείων, οι εξαγωγείς ανέφεραν μείωση του χρόνου έως και 50% για τις διασαφήσεις, και μείωση των δαπανών από 20% έως 50% κατά το τελευταίο εξάμηνο. Περισσότεροι από 40 έμποροι προϊόντων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, που καλύπτουν σχεδόν την μισή ελληνική εμπορική δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα, έχουν καταχωριστεί ως εγκεκριμένοι έμποροι, γεγονός που διευκολύνει την έκδοση των πιστοποιητικών που απαιτούνται για τις εξαγωγές.

Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα παρείχε επίσης εκτεταμένη υποστήριξη για την κατάργηση και απλοποίηση της αντι-ανταγωνιστικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.

Το Μάρτιο, οι ελληνικές αρχές ενέκριναν νόμο με τον οποίο εφαρμόζονται οι περισσότερες από τις συστάσεις, με στόχο να καταργηθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό.

Η Task Force υποστηρίζει επί του παρόντος την ελληνική κυβέρνηση για την σύνταξη επακόλουθου προγράμματος, δηλ. την κατάρτιση αξιολόγησης του ανταγωνισμού και τον προσδιορισμό σχετικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς όπως οι πωλήσεις χονδρικής, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η μεταποίηση και οι τηλεπικοινωνίες.

Όσον αφορά την απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, ανέθεσε σε εμπειρογνώμονες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) να μελετήσουν τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης σε ζωτικούς τομείς όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και ορκωτοί λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φορτοεκφορτωτές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί καθώς και εργαζόμενοι στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Στις μελέτες απαριθμούνται διάφορα εμπόδια στον ανταγωνισμό, περιορισμοί της λειτουργίας των αγορών και επιβλαβείς διοικητικές πρακτικές, ιδίως από επαγγελματικές ενώσεις.

 

Καταπολέμηση της διαφθοράς

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει Task Force στο θέμα της διαφθοράς. Όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 700 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κατάρτισης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που υποστηρίζει η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει πλέον εισέλθει σε πιο επιχειρησιακή φάση κατά την οποία οι Έλληνες ελεγκτές στους οποίους έχουν ανατεθεί συγκεκριμένες υποθέσεις λαμβάνουν «πρακτική» ατομική καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες.

Στις αρχές του έτους δημιουργήθηκε έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών για την αποτελεσματική υποστήριξη των ελληνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, εφόσον τα στοιχεία των τραπεζικών καταστάσεων είναι πλέον διαθέσιμα για έρευνες εντός μίας ημέρας. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 2.700 αιτήματα από τις διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Συνεχίζονται οι εργασίες επέκτασης του συστήματος πριν από το καλοκαίρι με πληροφορίες για χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Χρησιμοποιώντας τη συσχέτιση μεταξύ της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φοροδιαφυγής η μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών ανέφερε στις αρχές 2.628 περιπτώσεις εικαζόμενης φοροδιαφυγής, διαβίβασε 472 υποθέσεις στον εισαγγελέα, και δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία ύψους 205 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2012.

Καταρτίστηκε νέο πρόγραμμα εργασίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Περιλαμβάνει βελτιώσεις σχετικά με την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων και επιπλέον επιχειρησιακή κατάρτιση. Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα ενεργεί επίσης συμβουλευτικά προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με το νέο νόμο κατά της διαφθοράς, που έχει εγκριθεί από την Ελληνική Βουλή προκειμένου να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τα διεθνή πρότυπα. Συνεχίζονται οι εργασίες σχετικά με τους νόμους για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, τις δηλώσεις πόθεν έσχες και τον περιορισμό της ασυλίας των εκλεγμένων ατόμων.

                      Πηγή www.reporter.gr