tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τέρμα στις παράνομες συντάξεις;

Τα ερωτηματικά υπάρχουν γιατί κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλες περιπτώσεις παράνομων συντάξεων ή και συνταξιοδοτήσεων με πλαστά στοιχεία

Δύο επίσημες δημοσιεύσεις γύρω από τις παράνομες συντάξεις δημιουργουν πορβληματισμό για το τι ακριβώςσυμβαίνει. Πρόκειται α) για την ανακοίνωση Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με διερεύνηση και αποκάλυψη από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, υπόθεσης εκτεταμένης απάτης και υπεξαίρεσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, μέσω παράνομης είσπραξης συντάξεων και β) για την ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση ότι δεν υπάρχουν πλέον στη χώρα παράνομες συντάξεις, αναφερόμενος στην ίδια υπόθεση της εξιχνίασης από την Οικονομική Αστυνομία των παράνομων συντάξεων.

 

Τα ερωτηματικά υπάρχουν γιατί κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλες περιπτώσεις παράνομων συντάξεων ή και συνταξιοδοτήσεων με πλαστά στοιχεία δεδομένου ότι η εφευρετικότητα των απατεώνων και των διευθαρμένων υπαλλήλων που βεβαίωναν και αλλοίωναν ασφαλιστικά βιβλιάρια δεν είχε τέλος.

 

Οι τελεταίες (;) 179 περιπτώσεις παράνομης λήψης σύνταξης

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με διερεύνηση παράνομης είσπραξης συντάξεων, πρόκειται για εκατόν εβδομήντα εννέα (179) περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων με πράξεις απάτης ή/και υπεξαίρεσης.

Για τις περιπτώσεις αυτές διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, εξειδικευμένη μεθοδική και εμπεριστατωμένη προδικαστική έρευνα, η οποία διήρκησε πάνω από δώδεκα μήνες. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης τελέστηκαν τουλάχιστον από το 1991 μέχρι το 2012, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται συνολικά στα 12.864.730,26 ευρώ.

Τα πρώτα στάδια της έρευνας, διενεργήθηκαν με αφορμή έγγραφα που απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, στα οποία επισυνάπτονταν Ενημερωτικά Σημειώματα της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφορικά με τον έλεγχο μη απογραφέντων συνταξιούχων του Δημοσίου.

Η σχετική αλληλογραφία αφορούσε ενενήντα δύο (92) περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων συνεχιζόταν η καταβολή σύνταξης, επί σειρά ετών μετά τον θάνατο τους .

Στις περιπτώσεις αυτές κινήθηκε η διαδικασία αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, ενώ από την έρευνα προέκυψε η ύπαρξη συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους καταβάλλονταν οι συντάξεις.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη του εποπτεύοντος την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων για την διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, από υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και ιδιώτες.

Κατά τη διενεργηθείσα προανάκριση και σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών, αναζητήθηκαν τα προσδιοριστικά στοιχεία που βεβαιώνουν τις αξιόποινες πράξεις απάτης ή/και υπεξαίρεσης. Επιπλέον πραγματοποιηθήκαν οι απαιτούμενες ενέργειες για τον εντοπισμό των φυσικών προσώπων – υπαιτίων των πράξεων, με δεδομένο ότι δεν υφίστατο (ή είχε περιέλθει στην κατοχή τους) καμία νόμιμη μεταβιβαστική πράξη.

Συνολικά διερευνήθηκαν εκατόν εβδομήντα εννέα (179) περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβολής συντάξεων, σε όλη την Ελληνική επικράτεια με συνολικό αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό των 12.864.730,26 ευρώ.

Κατά τις στοχευμένες έρευνες και εξετάσεις προσώπων ταυτοποιήθηκαν πενήντα εννέα (59) περιπτώσεις και ειδικότερα τριάντα τέσσερις (34) στην Αττική, τέσσερις (4) στην Αχαΐα, πέντε (5) στην Θεσσαλονίκη, έντεκα (11) στη Λάρισα, (4) στην Κρήτη καθώς και μία (1) περίπτωση στην Κέρκυρα, όπου υφίσταντο λογαριασμοί θανόντων συνταξιούχων με συνδικαιούχους, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να προβούν σε αναλήψεις – καταθέσεις.

Η καταβολή της σύνταξης στους συγκεκριμένους λογαριασμούς γινόταν επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να καταβληθεί αχρεωστήτως ποσό συντάξεων και να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο με συνολικό ποσό ύψους άνω των πέντε εκατομμύριων ευρώ και συγκεκριμένα 5.464.290,83 ευρώ.

Οι (59) ταυτοποιηθέντες συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών απολογήθηκαν στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για απάτη κατ’ εξακολούθηση, διότι παρά το θάνατο του συνταξιούχου δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την δήλωση του γεγονότος (θανάτου) στις αρμόδιες για την καταβολή σύνταξης Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η καταβολή της σύνταξης επί σειρά ετών.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν σαράντα τρείς (43) περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, που αφορούν συνολικά είκοσι πέντε (25) Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας, όπου υφίσταντο επίσης τραπεζικοί λογαριασμοί με συνδικαιούχους. Και στις περιπτώσεις αυτές εξατομικεύτηκαν οι υπαίτιοι, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, θα υποβληθεί κατά περίπτωση στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Η καταβολή της σύνταξης στους συγκεκριμένους (43) λογαριασμούς είχε ως αποτέλεσμα η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου να ανέλθει στα 3.015.988,74 ευρώ

Συνολικά στις εκατόν δύο (102) περιπτώσεις, όπου υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί με συνδικαιούχους, η ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 8.480.279,57 ευρώ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδικαιούχων διαπιστώθηκε ότι είχαν αποβιώσει ή δεν ταυτοποιήθηκε η διεύθυνση κατοικίας τους, ενώ από τη μέχρι τώρα διερεύνηση δεν προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στις υποθέσεις αυτές.

Όσο αφορά στις υπόλοιπες εβδομήντα επτά (77) περιπτώσεις, όπου προκλήθηκε συνολική ζημιά ύψους 4.384.450,69 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση των στοιχείων των ατόμων που έλαβαν κατά περίπτωση παράνομα σύνταξη, καθώς είτε δεν υπήρχε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό, είτε δεν προέκυψαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από τα παρεχόμενα στοιχεία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί σήμερα (16-04-2014) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει και η επιμέρους υποβολή των σαράντα τριών (43) περιπτώσεων στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές.

 

 

Βρούτσης: Δεν υπάρχουν πλέον «μαϊμού» συντάξεις

 

Δεν υπάρχουν πλέον στη χώρα παράνομες συντάξεις, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στην εξιχνίαση από την Οικονομική Αστυνομία δεκάδων περιπτώσεων θανόντων συνταξιούχων, στους οποίους συνεχιζόταν η καταβολή των συντάξεων μετά τον θάνατό τους.

Ο κ. Βρούτσης σημειώνει, ότι πρόκειται για παλαιότερες υποθέσεις που εντοπίσθηκαν κατά τις διαδικασίες της απογραφής των συνταξιούχων και επισημαίνει ότι, σήμερα η χώρα μετά την εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων «Αριάδνη» και «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι υποθέσεις που έρχονται στο φως αφορούν παλαιότερες υποθέσεις παραβατικότητας που εντοπίσθηκαν από τις διασταυρώσεις και πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

«Σήμερα η χώρα έχει ένα από τα πιο σύγχρονα και ολοκληρωμένα συστήματα στην Ευρώπη, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια κάθε σύνταξη και κάθε δικαιούχο σύνταξης. Η εξέλιξη αυτή έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Εξοικονομεί πόρους από την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και τη μείωση της γραφειοκρατίας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Από φέτος, για πρώτη φορά επίσης, 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να στηθούν στις ουρές των ταμείων, για να πάρουν τις βεβαιώσεις για την εφορία, εφόσον τα ποσά των συντάξεων θα βρίσκονται προτυπωμένα στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης» καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

Στο σύστημα «Αριάδνη», καταχωρούνται από τον Απρίλιο του 2013, οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και γάμου και οι μεταβολές τους, καθώς και το σύμφωνο συμβίωσης. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του προσώπου που «υφίσταται» τη ληξιαρχική μεταβολή και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο, που συμβάλλει στους ελέγχους διασταύρωσης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέσω του συστήματος «Ήλιος» που ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου του 2013, ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι μεταξύ των 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και δημιουργήθηκε μία εγγραφή με το σύνολο των συντάξεων που ο καθένας λαμβάνει.

Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης στοιχεία, για τον αριθμό των συνταξιούχων, το ύψος και τις κατηγορίες των συντάξεων, καθώς και τη συνολική δαπάνη για τον προϋπολογισμό.