tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θ. Μίαρης: Εξονυχιστικοί έλεγχοι τραπεζικών λογαριασμών

οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν εντός μιας ημέρας όλες τις συναλλαγές

Ενημερώνει

ο Θρασύβουλος Μίαρης,

φοροτεχνικός

 

 

 Στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων , στο ΣΔΟΕ, στην Οικονομική Αστυνομία και των Εισαγγελικών Αρχών έχουν περιέλθει στο τελευταίο διάστημα  στοιχεία καταθέσεων και δανείων φορολογουμένων, αλλά και ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις νομιμοποιήσεως εσόδων από περίεργες  δραστηριότητες.

 

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών έχουν υποβάλει από τον Ιανουάριο στις τράπεζες εκατοντάδες αιτήσεις κατάθεσης στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσον όρο σε ημερήσια βάση υποβάλλονται 30 αιτήσεις κοινοποίησης στοιχείων, ήτοι 150 αιτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

 

Υπενθυμίζεται πως το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών λειτουργεί ως ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου. 

Από τη ώρα που σταλεί το αίτημα σε μία τράπεζα, αυτή υποχρεούται να απαντήσει εντός 24 ωρών.

 

Οι πιστοποιημένοι ελεγκτές δεν έχουν πρόσβαση σε «πραγματικό» χρόνο στα στοιχεία των ελεγχόμενων, αλλά μπορούν να ενημερώνονται μέσα σε 24ώρες για το πλήρες τραπεζικό προφίλ όσων ελέγχουν με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας.

 

Τα τραπεζικά δεδομένα δεν είναι ανοιχτά σε κάθε ελεγκτή, αλλά θα του δίνονται πληροφορίες εφόσον έχει υποβάλει επίσημο αίτημα. Θα πρέπει να τονιστεί πως για την εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας, όλα τα φορολογικά ή τραπεζικά δεδομένα που ανταλλάσσονται κρυπτογραφούνται.

 

Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος ακόμα και με υπόνοια θα ελέγχεται για φοροδιαφυγή θα κατηγορείται για  ξέπλυμα χρήματος και οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν -σύντομα- να ζητούν και να λαμβάνουν εντός μιας ημέρας όλες τις συναλλαγές που έχει κάνει και σχετίζονται με μετοχές εταιρειών, ομόλογα, μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, κ.α..