tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θ. Μίαρης: Οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικά

Αναλυτικά οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικά με το νέο νόμο για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

Αναλυτικά οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικά με το νέο νόμο για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

1. Το φορολογητέο εισόδημα  υποβάλλεται σε φόρο, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

 

 

Για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες:

ΟΑΕΕ: Από 1.1.2017, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης, που καταβάλλουν τα πρόσωπα, παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι κατά τη διάκριση του ν. 2084/1992, τα οποία υπάγονται ή θα υπάγονταν σύμφωνα με τις γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, όπως ίσχυαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20%

 

.Οι εισφορές υγείας για ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους

Από την 1.1.2017, η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολούμενων, ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 39, βαρύνει εξ ολοκλήρου τους ασφαλισμένους και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος και ποσοστό 0,50 % για παροχές σε χρήμα.

 

Η βάση υπολογισμού των εισφορών

Το ποσοστό 20% για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, καθώς και τα ποσοστά που αφορούν τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Για ασφαλισμένους που είναι μέλη προσωπικών εταιρειών ως ετήσιο εισόδημα νοείται το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρείας διά του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή. Στις περιπτώσεις μιας οικογενειακής επιχείρησης στην οποία απασχολούνται σύζυγοι ή τέκνα, οι εισφορές για κάθε ένα μέλος υπολογίζονται με βάση το κατώτερο ασφάλιστρο που υπολογίζεται επί του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ.

 

Καταβολή ανά τακτά διαστήματα

Οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, καταβάλλονται εντός των προβλεπόμενων από τις οικείες διατάξεις προθεσμιών και σύμφωνα με την ισχύουσα για κάθε φορέα διαδικασία μέχρι 31.12.2016. Από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, που έως την έναρξη ισχύος του νέου νόμου υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, καταβάλλονται ανά τακτικά περιοδικά διαστήματα, που ορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εάν δεν εξοφληθούν εγκαίρως οι ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται καθυστερούμενες και βαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

 

Καταργείται το άρθρο 39 του ν. 2084/1992 (νόμος Σιούφα).

 Η δυνατότητα των νέων ασφαλισμένων (όλων όσοι δηλαδή ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993), έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε αυτούς που απασχολούνται ως μισθωτοί και έχουν παράλληλα μια επαγγελματική δραστηριότητα ή συμμετέχουν σε κάποια εταιρεία, αφού θα επιβαρύνονται με υπέρογκα ποσά ασφαλιστικών εισφορών.

Άρθρο 17: Παράλληλη ασφάλιση

 

1. Ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, για τους οποίους προκύπτει βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς ή Τομείς ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, καταβάλλουν για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως αυτές καθορίζονται από τον παρόντα νόμο. Στην περίπτωση αυτή για τη δεύτερη αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.

 

2. Ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, για τους οποίους προέκυπτε, βάσει των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων κάθε φορέα από τους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποχρεωτική υπαγωγή λόγω ιδιότητας σε δύο ή περισσότερους φορείς για την ίδια απασχόληση, καταβάλλουν τις προβλεπόμενες στο άρθρο 5 παράγραφο 1 του παρόντος ασφαλιστικές εισφορές.

 

3. Όσα από τα πρόσωπα της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, παλαιοί ασφαλισμένοι, για τους οποίους υπολογίζονταν και καταβάλλονταν εισφορές σε δύο ή περισσότερους φορείς έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, εξακολουθούν να καταβάλλουν προαιρετικά, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, διπλές εισφορές επί των αποδοχών τους και μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ώστε να συμπληρώσουν το χρόνο που απαιτείται για τη θεμελίωση δικαιώματος και δεύτερης σύνταξης. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλουν το συνολικό ποσοστό εισφοράς εργοδότη και εργαζομένου.

 

4. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης των προσώπων του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται το άρθρο 50** και η επιπλέον παροχή, για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Ο συντάξιμος μισθός σε αυτή την περίπτωση θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς. Οι διατάξεις του άρθρου 14 εφαρμόζονται αναλόγως.

 

5. Οι διατάξεις του παρόντος, έχουν εφαρμογή από την 1.1.2017.

 

ΣΒ