tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θα ισχύσει η προβλεπόμενη προθεσμία για τις δηλώσεις;

Το ερώτημα προκύπτει από το γεγονός ότι απομένουν λίγες ημέρες για να υποβληθούν 3 εκατ δηλώσεις και μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στο σύστημα Taxis.

Το ερώτημα προκύπτει από το γεγονός ότι απομένουν λίγες ημέρες για να υποβληθούν 3 εκατ. δηλώσεις και μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στο σύστημα Taxis.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει παράταση, διαφορετικά το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis θα καταρρεύσει.

 

Η χαμηλή ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» στο ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis, καθώς οι δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ξεπερνούν τα 3,1 εκατ. Αυτές θα πρέπει να υποβληθούν σε διάστημα 13 ημερών (μέχρι τις 30 Ιουνίου), δηλαδή θα πρέπει ημερησίως το ηλεκτρονικό σύστημα να δέχεται περισσότερες από 215.000 δηλώσεις.

 

Εάν συνυπολογιστούν και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων όπως επίσης και οι φορολογικές υποχρεώσεις που υπάρχουν για τον τρέχοντα μήνα (ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις) το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών πολύ δύσκολα θα αντεπεξέλθει.

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι στιγμής (16/6/2017) έχουν υποβληθεί 3,1 εκατ. δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι αντίστοιχος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει υποβάλει ακόμα τη δήλωσή του. Το νούμερο αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει «έμφραγμα» στο Τaxis, αλλά πολύ πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα μη αντιμετωπίσιμα σημειώνουν στελέχη της Αρχής.