tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θα προστατεύεται το 93% των δανειοληπτών με δάνεια πρώτης κατοικίας

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή, σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια.

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή, σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης που ψηφίζεται την Κυριακή από τη Βουλή.

 

«Οι θεσμοί ζητούσαν πλήρη απελευθέρωση στην διαπραγμάτευση, καθώς η αγορά αυτή είναι κανόνας στις ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς υπερασπιστήκαμε ότι χρειάζεται ισχυρό προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. Το πετύχαμε με τον νόμο του Δεκέμβρη για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Με το νόμο του Δεκέμβρη απελευθερώσαμε επιχειρηματικά δάνεια, αλλά διαμορφώσαμε ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία των funds που ικανοποιεί το κριτήριο η αγορά να λειτουργεί με κανόνες υπό την Τράπεζα της Ελλάδος», είπε ο Γιώργος Σταθάκης σχετικά με τη διαπράγματευση με τους θεσμούς, ενώ επεσήμανε ότι «υπάρχει κλιμάκωση για να υπάρξει Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών για τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής που έχει κάθε νοικοκυριό».

Σχετικά με τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «οι θεσμοί ήθελαν πλήρη απελευθέρωση, αλλά πετύχαμε τον βασικό στόχο να μην πουληθούν "πράσινα" και "κόκκινα" δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία έως το 2018».

Με τον νόμο που θα κατατεθεί θα προστατεύονται όλα τα επιχειρηματικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία έως 140.000 ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και συμπλήρωσε: «Αυτό καλύπτει το 93% των δανειοληπτών».

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι «εισάγεται ρυθμιστικό πλαίσιο για το πώς το σύνολο των επιχειρήσεων που έχει πολλαπλά χρέη θα ρυθμίσει τα χρέη του είτε είναι μικρές είτε μεγάλες επιχειρήσεις. Προφανώς θα είναι για τις βιώσιμες επιχειρήσεις».

Ακόμη επεσήμανε ότι «δίνεται δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να επιταχύνει το ίδιο να αναδιαρθρώνει τα δάνεια των επιχειρήσεων, χωρίς να μεταφέρει δάνεια και να τα μεταφέρει σε εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων».

 

Πηγή : www.naftemporiki.gr