tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θέσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) για θέματα του κλάδου

ζητείται παρέμβαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη λήψη μέτρων ώστε να προστατευθεί ο κλάδος και να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κρίση που διέρχεται

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) εξέδωσε ανακοίνωση με τα κύρια τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και, φυσικά ζητάει την παρέμβαση των αρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη λήψη μέτρων ώστε να προστατευθεί ο κλάδος και να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κρίση που διέρχεται.

 

Τα θέματα που έθεσε ο ΣΕΚΒ:

  1. Ενιαία Τιμή Βιβλίου

 

Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του κόσμου του βιβλίου. Είναι αναγκαία η άμεση και πλήρης επαναφορά του νόμου 2557/1997 που αφορά την Ενιαία Τιμή Βιβλίου. Η επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου θα δώσει ανάσα στα μικρά βιβλιοπωλεία που αποτελούν εστίες πολιτισμού και την ευκαιρία στους Έλληνες συγγραφείς να αναδείξουν το έργο τους. Είναι ένα σημαντικό μέτρο αποτροπής φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο περιορισμός της ισχύος του νόμου μόνο στα λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία δημιουργεί ανισότητα και διακρίσεις εντός του κλάδου και σοβαρές επιπτώσεις στον υγιή ανταγωνισμό.

 

  1. ΦΠΑ στη διαδικασία παραγωγής του βιβλίου

 

Με την αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ στη διαδικασία παραγωγής του βιβλίου από το 6,5% στο 24%, η χρηματοοικονομική επιβάρυνση των εκδοτικών επιχειρήσεων εκτοξεύεται και μειώνεται σημαντικά η ρευστότητα των εκδοτικών επιχειρήσεων. Προκειμένου να αποφευχθούν η μετακόμιση της παραγωγής στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία) και άλλα λουκέτα σε παραγωγικές επιχειρήσεις (τυπογραφεία, βιβλιοδετεία κλπ.), αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας στο Υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για θεσμοθέτηση επιστροφής του ΦΠΑ που οφείλεται από το κράτος με αυτόματο σύστημα και εντός 30 ημερών, έστω και με συμψηφισμό των φορολογικών υποχρεώσεων της εκδοτικής επιχείρησης προς το κράτος (φόρος εισοδήματος, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, απόδοση παρακρατηθέντων φόρων, μισθοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, κτλ.). Εναλλακτικά, θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί η υπαγωγή των υπηρεσιών παραγωγής του βιβλίου στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (6%), όπως ίσχυε στο παρελθόν.

 

  1. Ηλεκτρονική πειρατεία

 

Νομοθέτηση, πρόληψη και πάταξη της ηλεκτρονικής πειρατείας που συντελείται κυρίως μέσω του διαδικτύου, σε στενή συνεργασία της Πολιτείας με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 

 

 

ΣΒ