tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θεσμοί: “Είναι περισσότερα τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες”

Έκθεση των θεσμών αποκαλύπτει ότι οι συνολικές οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες φτάνουν συνολικά στα 8 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Έκθεση των θεσμών αποκαλύπτει ότι οι συνολικές οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες φτάνουν συνολικά στα 8 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή, είναι 3 δισ. ευρώ περισσοτερα από ό,τι δείχνουν τα επίσημα μηνιαία στοιχεία του ΥΠΟΙΚ.

 

Από πού προκύπτουν αυτά τα «κρυφά» χρέη; Όπως αναφέρει η έκθεση των θεσμών, είναι οφειλές για συντάξεις που δεν έχουν δοθεί και για φόρους που δεν έχουν βεβαιωθεί.

 

Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι πρόσθετες υποχρεώσεις του Δημοσίου προκύπτουν από:

1,58 δισ. ευρώ μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων (στο τέλος Ιουνίου το ποσό ήταν 1,76 δισ. ευρώ)

1,42 δισ. ευρώ οφειλών του κράτους που συνδέονται με εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Τα «φέσια» προς ιδιώτες έφταναν στα 9,55 δισ. στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με την έκθεση των θεσμών και μειώθηκαν στο τέλος Αυγούστου κατά 8,4 δισ. ευρώ.

 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, "τα θεσμικά όργανα αναγνωρίζουν ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, παρά τη ρευστότητα που τους παρέχεται μέσω του προγράμματος, οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν συσσώρευση καθυστερούμενων οφειλών παραμένουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων του συστήματος Δημόσιας πιστωτικής διαχείρισης".

 

 

Πηγή : www.in.gr