tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι είναι και πως λειτουργεί η Υπηρεσία μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.)

Η Υπηρεσία μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) είναι ένα ηλεκτρονικό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ πολλών υπηρεσιών, η οποία λειτουργεί μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει

Υπηρεσία μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων. Τι είναι:

Η Υπηρεσία μιας Στάσης  (Υ.Μ.Σ.) είναι ένα ηλεκτρονικό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ πολλών υπηρεσιών, η οποία λειτουργεί μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην πλατφόρμα του Γ.Ε.ΜΗ. και έχει ως σκοπό την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας κάθε μορφής εμπορικής εταιρίας στη χώρα μας. Στο πεδίο εφαρμογής της Υ.Μ.Σ. δεν εντάσσονται εταιρείες των οποίων η σύσταση δεν είναι πρωτότυπη, αλλά προέρχονται από μετασχηματισμό, όπως επίσης και εταιρείες των οποίων η έναρξη οικονομικής δραστηριότητας προϋποθέτει οποιαδήποτε διοικητική έγκριση ή απόφαση.

Πλεονεκτήματα Υ.Μ.Σ.

  • Δραστική μείωση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για το νέο επιχειρηματία
  • Μείωση διοικητικού κόστους
  • Καταπολέμηση φαινόμενων διαφθοράς που πηγάζουν από την πολυπλοκότητα του διοικητικού μηχανισμού,
     

Υ.Μ.Σ. – Επιμελητήρια – Συμβολαιογράφοι

Οι  Υ.Μ.Σ. που λειτουργούν στα επιμελητήρια ορίζονται ως αρμόδιες Υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (ΦΕΚ 297 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του ισχύοντος νόμου και είναι αρμόδιες για τη σύσταση προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε. μη υγειονομικού ενδιαφέροντος και Ι.Κ.Ε.).

Για τη σύσταση εταιριών περιορισμένης ευθύνης, ανωνύμων εταιριών, καθώς και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που απαιτείται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου, ορίζεται ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» ο συμβολαιογράφος που συντάσσει το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης, εφόσον αυτός πληροί τις απαραίτητες εκ του νόμου προϋποθέσεις.

Συνοπτική Περιγραφή Διαδικασίας Ίδρυσης Εταιρίας μέσω ΥΜΣ – Επιμελητηρίων

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα η σύσταση μιας επιχείρησης μέσω της Υ.Μ.Σ. πραγματοποιείται σε δύο φάσεις.

Κατά την Α΄ φάση συντελείται η παραλαβή του φακέλου, γίνεται έλεγχος της πληρότητας των δικαιολογητικών σύμφωνα με την ΚΥΑ Κ1-802 (23.3.2011), καθώς και των απαραίτητων εξουσιοδοτήσεων (δηλαδή ελέγχεται εάν οι εξουσιοδοτήσεις έχουν θεωρημένες τις υπογραφές). Στη συνέχεια γίνεται έλεγχος επωνυμίας και διακριτικού τίτλου. Οι χρόνοι ολοκλήρωσης της Α΄ φάσης δεν ξεπερνούν τα 15΄-30΄, αλλά απαιτούν τη φυσική παρουσία εντεταλμένου προσώπου.

Στη Β΄ φάση της διαδικασίας χρησιμοποιείται η διαδικτυακή εφαρμογή της Υ.Μ.Σ (https://www.geminet.gr/geminet/) η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του ιστοτόπου του Γ.Ε.ΜΗ (www.businessportal.gr) και η σύσταση  της επιχείρησης λαμβάνει χώρα σε 3 επιμέρους στάδια :

1. Έλεγχος ΑΦΜ των εταίρων και του εκπροσώπου  της εταιρείας – αναζήτηση μέσω του ιστοτόπου της ΓΓΠΣ (taxisNet)

2. Καταχώρηση των κωδικών αριθμών δραστηριότητας, ΚΑΔ.

3. Εγγραφή στο μητρώο του επιμελητηρίου με αυτόματη μετάπτωση των συμπληρωμένων στοιχείων της επιχείρησης από την ηλεκτρονική εφαρμογή της Υ.Μ.Σ. και άμεση έκδοση του Α.Φ.Μ. της νέας εταιρείας.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της Β΄ φάσης ποικίλει και δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία του εκπροσώπου παρά μόνο στο τελικό στάδιο πληρωμών των σχετικών τελών. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται συνήθως εντός 24 ωρών. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι παραλαμβάνουν την εταιρεία ολοκληρωμένη μετά το πέρας μίας εργάσιμης μέρας!