tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι γίνεται τελικά με τον ΕΝΦΙΑ;

Οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ, φέρνουν τα «πάνω – κάτω» για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, καθώς θα είναι πλέον διαφορετικά τα δεδομένα.

Οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ, φέρνουν τα «πάνω – κάτω» για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, καθώς θα είναι πλέον διαφορετικά τα δεδομένα.

Όπως αναφέρει το capital.gr περίπου 600.000 μικρομεσαίοι και μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται ενώ περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες δεν θα έχουν καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ, πλην λίγων οι οποίοι θα δουν μια μικρή μείωση. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου με αυτές τις αλλαγές είναι να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την μείωση των αντικειμενικών αξιών, καθώς ο στόχος παραμένει η είσπραξη 2,65 δις ευρώ.

Έτσι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, πλήττονται άμεσα όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ που ήταν πέρυσι. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 50 ευρώ και φθάνουν τις αρκετές χιλιάδες ευρώ για όσους έχουν σημαντικής αντικειμενικής αξίας ακίνητα.

Επίσης θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια καθώς η αξία τους θα προσμετράται πλέον στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου. Περισσότερα χρήματα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καθώς οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου αυξάνονται από 23% έως 25%.

«Χτύπημα» είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ και για όσους έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

Στο στόχαστρο και οι επιχειρήσεις που καλούνται πλέον να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις και για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που θα δουν μικρότερο λογαριασμό. Πρόκειται για όσους έχουν κτίσματα σε περιοχές όπου μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών "κατέβηκαν" σε χαμηλότερο κλιμάκιο του κύριου φόρου στο οποίο υπάρχει και χαμηλότερος συντελεστής.

 

Πρέπει να τονιστεί όμως ότι σε πολλές  περιοχές όπου η  τιμής ζώνης υποχώρησε σημαντικά δεν υπάρχει καμία διαφορά στον ΕΝΦΙΑ.  Για παράδειγμα στο  δήμο Παπάγου  η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 2.500 ευρώ/τμ στα 2.050 ευρώ/τμ αλλά η τιμή του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό διατηρείται στα 6 ευρώ. Αντίστοιχα, τα κτίσματα στην Πεύκη συνεχίζουν να επιβαρύνονται με 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό,  παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 1.950 ευρώ στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

 

Πηγή : www.capital.gr