tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι ισχύει για τις δαπάνες άνω των 500 ευρώ. Διευκρινίσεις από ΓΓΔΕ

Oρίζεται ότι ως αξία συναλλαγής για την υποχρεωτικότητα εξόφλησης με τραπεζικό μέσο πληρωμής, τα 500 ευρώ αφορούν την καθαρή αξία προ ΦΠΑ.

Διευκρινίσεις δίνει η ΓΓΔΕ με απόφασή της σχετικά με τις λεπτομέρειες, τις προϋποθέσεις και τα σημεία που χρήζουν προσοχής σχετικά με την εξόφληση των δαπανών άνω των 500 ευρώ εννέα μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 22 του Ν.4172/2013. 
Συγκεκριμένα,  με την ΠΟΛ.1216/2014 ορίζεται ότι ως αξία συναλλαγής για την υποχρεωτικότητα εξόφλησης με τραπεζικό μέσο πληρωμής, τα 500 ευρώ αφορούν την καθαρή αξία προ ΦΠΑ.

Επίσης, για την εφαρμογή της περίπτωσης αυτής, στην έννοια της αγοράς των αγαθών και της λήψης των υπηρεσιών εμπίπτουν οι αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών, εμπορευμάτων, υλικών, παγίων, κ.λπ., οι πάσης φύσεως δαπάνες της επιχείρησης καθώς και οι πάσης φύσεως υπηρεσίες που λαμβάνει η επιχείρηση, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του ν.4172/2013.

Διευκρινίζεται ότι η προϋπόθεση έκπτωσης της σχετικής δαπάνης (εξόφληση με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής) δεν απαιτείται για τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών:

α. Μισθούς, ημερομίσθια προσωπικού, απολαβές διευθυντών ή μελών του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, έκτακτες αμοιβές προσωπικού, αμοιβές καταβαλλόμενες σε υπαλλήλους πέραν των συμβατικών ή νομίμων, πάγια μηνιαία αποζημίωση η οποία συνιστά συγκεκαλλυμένη επαύξηση μισθού, που χορηγούνται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, καθόσον οι ανωτέρω δαπάνες δεν αφορούν στη λήψη υπηρεσιών αλλά στην παροχή μισθωτής εργασίας.

β. Μισθώματα ακινήτων, καθότι δεν πρόκειται για λήψη υπηρεσιών αλλά για χρήση μισθίου (εισόδημα από κεφάλαιο για τον εκμισθωτή, σχετ. άρθρο 39 ν.4172/2013).

γ. Τόκους και συναφή έξοδα, καθόσον δεν εμπεριέχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά της παροχής υπηρεσίας.

Πηγή www.e-forologia.gr