tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι λέει το ΥΠΟΙΚ για τον συμψηφισμό επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο, η διάταξη που προβλέπει να συμψηφίζονται οι επιστροφές φόρου με τις οφειλές προς το Δημόσιο, είναι ψηφισμένη εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η διάταξη που προβλέπει να συμψηφίζονται οι επιστροφές φόρου με τις οφειλές προς το Δημόσιο, είναι ψηφισμένη εδώ και χρόνια.

 

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωση του τονίζει ότι ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με τις οφειλές του φορολογούμενου προς το Δημόσιο, βασίζεται στο Άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (τέθηκε σε ισχύ την 1.7.1974 και από το 2011 εφαρμόζεται με τον τρόπο που εφαρμόζεται και σήμερα). Το παραπάνω άρθρο τροποποιήθηκε με το Άρθρο 11 του Ν.3943/2011, σύμφωνα με το οποίο η βέβαιη και εκκαθαρισμένη επιστροφή φόρου, συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη του φορολογούμενου προς το Δημόσιο. Δεν αποτελεί λοιπόν κάποια νέα νομοθετική διάταξη αλλά κάτι το οποίο γίνεται, με την παρούσα διαδικασία, για πολλά χρόνια.

 

Για την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2014,  ο μέσος όρος των επιστροφών κυμαινόταν σε ποσοστό 6,11%, ενώ για το ίδιο διάστημα για το 2016, ο μέσος όρος έχει φτάσει ήδη το 18,57% και αναμένεται να αυξηθεί!

 

Το Δημόσιο αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στους φορολογούμενους (στα δημοσιονομικά πλαίσια της περιόδου) και συνδυαστικά με την αναβάθμιση της διαδικασίας των επιστροφών, (που πλέον γίνεται αυτόματα και ηλεκτρονικά), υπερβαίνει τους μηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί.

 

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η αύξηση τον Απρίλιο κατά 830.129.558 των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το κράτος συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη βεβαίωση οφειλών (ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ) που έγινε σε εταιρία του Δημοσίου και δεν σχετίζεται με φορολογική υπόθεση.

 

Παράλληλα, δηλώνει ότι εξετάζεται το θέμα των φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα μικρότερα από τα τεκμήρια και κινδυνεύουν με επιβαρύνσεις παρότι είναι ελάχιστοι, μόλις 9.702 από τις 6.001.433 συνολικά δηλώσεις, δηλαδή ποσοστό μόλις 0,16%!

 

Π.Τ.

 

Πηγή : www.euro2day.gr