tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι σημαίνει το ναι και το όχι στο δημοψήφισμα

Το ναι ή όχι στο δημοψήφισμα είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει τι θέλει.

 

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

 

Βλέπαμε πριν καιρό στη Κύπρο τις κλειστές τράπεζες , όταν επήλθε η κρίση και δεν πιστεύαμε πως το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε και εδώ σε εμάς, στην Αθήνα. Μικρομεσαίοι επιχειρήσεις , νοικοκυριά , συνταξιούχοι και μισθωτοί μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε όλοι εμείς τι μας περιμένει και δεν ξέρουν και οι κυβερνώντες τη δική μας ασφαλώς αντίδραση.

 

Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε η ευκαιρία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς να βρούνε τη μέση λύση. Δεν έγινε όμως αυτό που έπρεπε, δηλαδή όλοι να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και όχι μικροκομματισμό που και αυτός υποκρύπτεται στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές.

 

Το ναι ή όχι στο δημοψήφισμα είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει τι θέλει. Αναμφισβήτητα όμως πριν πάει στην κάλπη πρέπει να γνωρίζει τι κρύβει η μία ή η άλλη επιλογή. Το "ναι" στο δημοψήφισμα υποκρύπτει εκλογές γιατί η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να υπηρετήσει τη διαφορετική πολιτική απ' τη δική της και έτσι σεβόμενη τις ιδέες και τις αξίες της θα παραιτηθεί οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές με ότι αυτό σημαίνει.

 

Το "όχι" στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι η κυβέρνηση δικαιώνεται από τους πολίτες , αλλά όμως έχει να αντιμετωπίσει το συναίσθημα των πολιτών που χωρίς χρήματα , αργά ή γρήγορα θα αντιδράσουν. Και τότε η αντίδραση λόγω έλλειψης χρημάτων θα είναι αμείλικτη,  έτσι γίνεται πάντα. 

 

Ο κ. Τσιπρας κάνει κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Αν αποτύχει χάνεται η πολιτική του οντότητα και μαζί με εκείνον όλη η αριστερά στη χώρα. Αν κερδίσει γίνεται ήρωας στα μάτια των ελλήνων και της Ευρώπης. Αυτό ακριβώς δεν θέλουν έξω, αντίθετα απ ότι θέλουμε μέσα. Δεν θέλουν να πετύχει ο κ. Τσιπρας για να μην πετύχουν στη  συνέχεια και τα άλλα κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ σε Ισπανία και Πορτογαλία , δεν θέλουν να κερδίσει ο Τσίπρας γιατί θα αναδειχθούν και νέα κινήματα τύπου Τσίπρα στα άλλα κράτη της Ευρώπης έτσι ώστε να επηρεαστεί η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική από τους συγκεκριμένους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων.

 

Αν αυτό δεν το αντιληφθούν οι ηγεσίες της Ευρώπης δεν αντιληφθούν ότι οι πολίτες του κόσμου αντιδρούν γιατί υπάρχει ανέχεια τότε πολύ γρήγορα θα πληρώσουν τα μάλα οι ηγεσίες που η πολιτική της λιτότητας είναι γι αυτούς μονόδρομος.

 

Επομένως , ναι η όχι στο δημοψήφισμα  σημαίνει ναι η όχι στην Ευρώπη ναι η όχι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.  Παρ´ όλα αυτά δεν χρειάζεται ούτε πόλωση , ούτε αντιπαραθέσεις ούτε σκιαμαχίες. Χρειάζεται ψυχραιμία , σύνεση και υπομονή.