tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι συμφώνησαν κυβέρνηση – Θεσμοί για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

"Κλείδωσε" σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για το χρονοδιάγραμμα ενεργειών

"Κλείδωσε" σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για το χρονοδιάγραμμα ενεργειών με βάση τις οποίες η κυβέρνηση θα ανοίξει σε δύο στάδια τον καυτό φάκελο της διαχείρισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. 

Το χρονοδιάγραμμα ορίζει δύο φάσεις, μια νομοθετική φέτος μέχρι το τέλος του έτους, και μια εφαρμοστική του πλαισίου στους πρώτους μήνες του 2016. 

Έτσι:

1. Μέσα στο Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο-κέλυφος που θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση τρίτων στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρακτικά θα είναι η νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης ξένων εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης και επενδυτικών funds, στη διαχείριση των δανείων  και θα προσδιορίζει το πλαίσιο συνεργασίας με τις ελληνικές τράπεζες. Θα προβλέπει την άρση των εμποδίων που υπάρχουν στην αγορά, θα καθορίζει τους όρους βάσει των οποίων οι τρίτοι που εμπλέκονται θα λειτουργούν εντός του τραπεζικού συστήματος και θα ορίζει ότι θα εποπτεύονται από την ΤτΕ. Είναι άγνωστο αν η κυβέρνηση θα συναινέσει στη δυνατότητα απευθείας πώλησης κόκκινων δανείων σε distress funds βάσει του συγκεκριμένου πλαισίου όπως επιδιώκουν να γίνει οι εκπρόσωποι των δανειστών, επιμένοντας στην λογική της δημιουργίας μιας πλήρως απελευθερωμένης αγοράς για τις αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

2. Μέσα στο Δεκέμβριο επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα "κείμενο πολιτικής" (policy paper) με τις προτάσεις της για το πώς προσανατολίζεται να καταστήσει λειτουργικό το νόμο Δένδια (Ν. 4307/2014) , ο οποίος αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι αλλαγές στον συγκεκριμένο νόμο (σ.σ δεν έχει εφαρμοστεί από το 2014 που ψηφίστηκε) θα γίνουν  εντός του 2016. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ρυθμίσεις ή και διαγραφές δανείων (έως 500.000 ευρώ) σε επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και δίνει δυνατότητα ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων μεγάλων επιχειρήσεων με πρωτοβουλία των πιστωτών. 

3. Εντός Δεκεμβρίου επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να συστήσει ομάδα εργασίας η οποία θα μελετήσει και θα εισηγηθεί προτάσεις για το συνολικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων. Η θεσμοθέτηση και εφαρμογή αυτού του πλαισίου που θα εξειδικεύει τους όρους πώλησης των δανείων, το πλαίσιο αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων κλπ, θα υλοποιηθεί εντός του 2016. 

Δύο από τα πιο επίμαχα θέματα στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης για το πλαίσιο διαχείρισης των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων είναι οι όροι με τους οποίους μέρος των ανεξόφλητων δανείων στις τράπεζες θα μετατρέπεται σε μετοχές υπέρ των πιστωτών, οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες θα παρέχουν δυνατότητα νέας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων των οποίων ο δανεισμός ή η επιχειρηματική δομή τους θα αναδιαρθρώνεται.

Πηγή www.capital.gr